За първи път, от началото на пандемията, в област Пловдив имаме 13 нови случаи на заболели от коронавирус. Усложнява се епидемиологичната ситуация, което още веднъж трябва да ни накара да се замислим и да спазваме указанията на здравните власти. За първи път имаме болни и в две нови общини Асеновград и Брезово. Взети са всички необходими противоепидемични мерки. Общо от  РЗИ са направени над 40 предписания, продължават проучванията за контактни лица. Това съобщи областният управител и председател на ОКЩ Дани Каназирева.

Към днешна дата общият брой на пациентите  с COVID-19, жители на пловдивска област, е 163. От тях в общините:  Пловдив – 95,  Карлово – 3, Кричим – 4, Хисар – 2, Родопи – 35, Стамболийски – 6, Калояново – 1, Перущица – 11, Раковски – 3, Марица -1, Асеновград -1, Брезово - 1.

Случаите от днес са 13, като три от тях са хоспитализирани.

- Жена на 45г. от с. Белащица, хоспитализирана в МБАЛ «Св.Иван Рилски» Пловдив.

- Жена на 57г. от с. Белащица, лекар в МТБ Пловдив.. На домашно лечение е. В болницата е предприето всичко необходимо. За 72 часа се затварят две отделения-Кирдиологичното и Вътрешното за дезинфекция. Контактният персонал се изследва.

   Двете пациентки са майка и дъщеря

- Жена на 28г. от гр. Брезово. Живее и работи в Пловдив-готвач в ДГ «Щастливо детство». Взети са проби за изследване на 11 човека от персонала. Всички са отрицателни. Нямала е контакт с децата. Под карантина в Пловдив е.

- Мъж на 34г. от Пловдив. Служител в райнното поделение на пожарната в р-н Тракия. В дома си е. Контактните лица са изследвани и са се самоизолирали .

- Мъж на 87г. от Пловдив. Хоспитализиран в Инфекциозна клиника на УМБАЛ «Св.Георги».

-  Мъж 49г. от гр. Асеновград, хоспитализиран в МБАЛ Асеновград

   -Жена на 69г. от гр. Кричим. Работи в шивашка фирма, но последно е била  на работа на 15.06.2020, което ограничава риска за останалите работници.  На домашно лечение е.

   - Жена на 61г. от Пловдив. Работи във фирма в с. Костиево. На домашно лечение.

  -  Жена на 38г. от Пловдив и сина й  - на 9 години . И двамата  са на домашно лечение.

-  Мъж на 36г. от Пловдив. В дома.

-Мъж на 20г. от Пловдив, работи в Пазарджик. На домашно лечение

- Жена на 57г. от Пловдив. В дома си под карантина.

Оздравелите пациенти са 95, а на домашно лечение са 44.

От всички потвърдени случаи  до момента 20 са инфектираните медицински лица, от които 16 са излекувани. От тях четирима – 2-ма лекари и 2-ве санитарки са на домашно лечение. 

Към момента са хоспитализирани 20 лица:

∙             УМБАЛ „Св. Георги“ Пловдив – 16 (1 интубиран)

∙             МБАЛ „Св. Иван Рилски“ – 3

∙             МБАЛ Асеновград - 1

Свободните легла за COVID-19 в „Свети Георги“ са 45, плюс 5 интензивни.

„Следим ситуацията много внимателно. В непрекъсната връзка сме с всички институции. В понеделник свиквам всички болници за анализ и конкретни превантивни решения“, заключи областният управител.