Шестото поредно издание на Дефиле „Вино и гурме“ започна  в Пловдив. То бе открито с тържествена церемония на ул. "Съборна" в Стария град от  Любозар Фратев- председател на Управителния съвет на Съвета по туризъм, заместник-кметовете Пламен Панов и Йордан Ставрев, Лиляна Арсова- директор на Дирекция "Туристическа политика" в Министерството на туризма и ректорът на УХТ проф. Пламен Моллов.  Фестивалът, който продължава и утре събира традиционно  ценителите на вино и кулинарните специалитети във  възрожденски къщи на Стария град. В приветствието си Любозар Фратев изрази удовлетворението си, че въпреки отлагането на фестивала, заради пандемията от коронавируса той е показал, че се радва на голям интерес сред жителите и гостите на Пловдив и спомага за развитето на туризма. Проф. Пламен Моллов заяви, че за УХТ е признание и отговорност да бъде партньор на събитието. Заместник-кметът Пламен Моллов каза, че Дефиле "Вино и гурме" се е наложило в календара на Пловдив и спомага за развитието на града. Лиляна Арсова поздрави органиаторите на събитието от името на министъра на туризма Николина Ангелкова и го оцени като много важно и престижно.

 Обектите, в които ще се извършват дегустациите срещу жетони са отбелязани на интерактивна карта. Това са резиденциите  „Тракарт“ и „Тракийски стан“, къща „Бирдас“, експозицията „Георги Божилов – Слона“ и иконната сбирка на Градската художествена галерия , бар „Конюшните“ и  Етнографския музей.  

В тазгодишното издание се включват 19 винопроизводители, шеф готвачи и гурме-специалисти. Жури от специалисти ще оценява най-умелото съчетание на вино и храна.