Премиерът Бойко Борисов  поздрави воините от Пловдивския гарнизон по повод техния празник. Това стана на тържествената церемония на площад "Съединение". министър-председателят бе посрещнат  от ген. Явор Матеев и тържествен строй в двора  на Съвместното командване на специалните операции. Военните чинно рапортуваха на Борисов. 

Събитието уважиха министърът на отбраната Красимир Каракачанов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов,кметът на Пловдив Здравко Димитров, областният управител Дани Каназирева,и други офииални лица.

Тържествената церемония започна с освещаване на бойното  знамето от митрополит Николай  То  беше  връчено на новосформираното Съвместно командване на специалните операции в района на Командването в Пловдив лично от Боюко Борисов на ген.Явор Матеев.

 

Специалните сили са войската, на която най-много разчитаме. И регионалните конфликти, и в световен мащаб, показват, че това са тези, които вършат най-много работа. Да, имаме много скъпи други въоръжени сили, но тези са до там, където никой друг не може. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов в Пловдив, където участва в тържествената церемония по връчване на бойното и представителното знаме на Съвместното командване на специалните операции (СКСО). След официалното приемане на строя от министър-председателя, се състоя ритуал по освещаване и връчване на бойното и представителното знаме и официално откриване на СКСО.

 

„Не беше лесно,  имаше много съпротива да правим още една подобна структура, тъй като вече и за вас трябват бронирани машини и  допълнително финансиране“, заяви още премиерът Борисов. Министър-председателят напомни, че поетите от него ангажименти вече се реализират – осигурени са допълнително патрони за ученията и вече се строи казармата, така че през март месец догодина новата сграда да бъде завършена. „Всички имате жени, деца, родители, тренирайте, гответе се така, че да оставате винаги живи, да сте здрави и крепки“, обърна се министър-председателят Бойко Борисов към специалните сили.

 

В Пловдив премиерът Борисов посети също духовната семинария „Св. Св. Кирил и Методий“, чиято сграда беше ремонтирана основно благодарение на отпуснатите от правителството 600 000 лева. Сменени са старите покриви, които бяха в много тежко състояние. Сменена е отоплителната система, а подовите настилки в сградата са подменени. „Само може да се радваме, че е станало толкова хубаво“, отбеляза министър-председателят Бойко Борисов. Премиерът посети семинарията в Пловдив и през август миналата година, когато ремонтните дейности бяха в ход.

 

Бригаден ген. майор Яворов Матеев  от своя страна благодари за личните усилия на премиера и подчерта, че няма да забрави, че първото посещение на военния министър е било в 68 бригада специални сили. Той обеща да не разочарова нито правителството, нито адмирал Ефтимов.

"Призовавам божията закрила над всички вас. Убеден съм, че в състава на специалистите сили няма атеисти и не може да има човек, който да се посвети да брани България и мира и да бъде атеист. Тази войска е най-силно въоръжена заради вярата си. Кръстът е знамето на мира. Както досега и занапред ви желая да бъдете победители под покровителството на Св. Георги. Честит празник!", каза митрополит Николай.

Повод за тържествената церемония е днешният празник на  Пловдивският гарнизон, свързан с победата при Криволак по време на Междусъюзническата война през 1913 година. 

Вечерта ще се проведе тържествена проверка заря. Слово ще произнесе председателят на Народното събрание Цвета Караянчева. 

Поканени са  командирът на командването на Специалните сили на САЩ в Европа и на специалните сили на съседни държави, командири на военни формирования, представители на местната и държавната власт.