Засилено полицейско присъствие в района на Президентството. По информация на "Хоризонт" става въпрос за координирани действия на Специализираната прокуратура и СДВР.

Източници на БНР твърдят, че преди минути прокурори са влезли в сградата на Президентството.

Минути преди 10 ч. в двора на Президентството влезе микробус на Бюрото по защита към Прокуратурата на Република България.

На другия вход на Президентството пък има 3 автомобила на СДВР.

Източници на БНР споделиха, че става въпрос за акция на Прокуратурата и СДВР, започнала рано тази сутрин. Тя е свързана с разследване, което се води.

И от двете институции отказват повече информация. Действията днес се провеждат след разрешение на съдия, дадено още преди седмица.

Два кабинета в президентството, свързани със съветници на президента Румен Радев се претърсват в момента на Дондуков 2.

Това обяви главният прокурор Иван Гешев в Габрово във връзка с нахлуването на Спецпрокуратура, Военна прокуратура и СДВР в сградата на президентството.

 

"Това, което мога да кажа е, че до колкото съм запознат, се провеждат действия по претърсване и изземване по два обекта и два кабинета в сградата на президента, които се използват от негов съветник и секретар, заради търговия с влияние", разкри Гешев. Става въпрос за Пламен Узунов, който се разследва за търгвия с влияние.

 

„Това е по две отделни досъдебни производства. Едното е на военно окръжната прокуратура, а другото е дело, с което всички са запознати – касае престъпно сдружение за търговия с влияние ”, обясни главният прокурар.

 

Той допълни, че тези действия са предприети след разрешения от два съда. "Кой е надлежния ред за изискване на тези документи? След като прокурор получи разрешение от съд, значи е извършен анализ и е законосъобразно и правилно. Нямам представа дали ще има арести. Представляващите прокурори ще анализират и съобщят", допълни той.