Правителството отпуска близо 17 млн. лв. за строителството на нов педиатричен и онкохематологичен комплекс към най-голямата болница в Южна България – УМБАЛ „Св. Георги". Средствата са  от фискалният резерв. Капиталът на болницата трябва да бъде увеличен най-късно до края на седмицата. Добрата новина съобщи лично финансовият министър Владислав Горанов, който посети лечебното заведение и инспектира терена, върху който ще бъде построен. Той бе придружен от шефа на бюджетната комисия в НС Менда Стоянова и председателя на здравната д-р Даниела Дариткова.

По думите на Горанов лечението на болните деца и условията, в който то се провежда трябва да са първи приоритет на държавата.  "Не смятам, че протестите в момента биха осуетили постигането на този проект. Ще побързам да го вкараме", зави министър Владислав Горанов и добави, че Пловдив е един от най-динамично развиващите се градове у нас. Затова правителството и местната власт се стремят да подобрят качеството на живота на хората. В тази връзка финансовият министър подчерта, че вече са инвестирани значителни средства за инфраструктура – за връзката Пловдив – Асеновград и за стадионите на Ботев и Локомотив.

До решението за изграждане на нова детска клиника се стигнало след като обследване установило, че не е рентабилно да се прави ремонт на вече съществуващите две стари сгради. Финансовата оценка за реновацията им била направена преди 5 години и възлизала на поне 5 млн. лв. От там на сетне идеята за строителството стартирала през 2018 г. с дарения, а събраната сума била 150 000 лв., като 20 000 лв. от тях били дарени в първия учебен ден от деца в забавачки и училища.

Новата детска болница е планирана за  102 легла, а в стаите ще има възможност за посещение на родители при децата. В нея ще се ситуира детско спешно отделение с топла връзка към голямото спешно отделение, ще има всички необходими отделения, включително и детската онкохематология. Осигурена ще бъде и достъпна среда за трудноподвижни хора.

Визията на сградата ще е модерна и изчистена, а материалите са избрани, така че да са лесни за поддръжка и да са устойчиви във времето.

Новият здравен детски комплекс, който ще изгради УМБАЛ "Свети Георги" ще бъде на нейния терен на бул. "Пещерско шосе" в Пловдив. Това съобщи изпълнителният директор на болицата проф. д-р Карен Джамбазов.

 Той поясни, че сградите, в които в момента се помещава Детска клиника са строени през 1936 и 1982 г. и са морално остарели. Разширението и модернизацията им няма да бъдат ефективни, а освен това се амират и на територията на Медицинския университет. В новия комплекс, който ще бъде изграден ще бъдат открити  ще има Клиника по педиатрия, Спешен център, Онкология и Хематология с обща площ 14 600 кв. м. Проектирането  около 580 000 лева, които ще бъдат платен от болницата. По предварителни изчисления строително-монтажните дейности ще струват 16.9 млн. лв. Проектирането трябва да завърши до края на годината, а след като се изяснят параметрите на строителството, ще бъде обявена обществена поръчка.

Изграждането на новия корпус е част от по-голям проект за преместване на всички лечебни звена от база 1 в база 2 на УМБАЛ "Св. Георги". Новата сграда ще бъде  на 4 етажа. Тя ще се изгради по най-модерните технологии. Проф. д-р Карен Джамбазов благодари на правителството , че се е ангажирало с изграждането на новата детска клиника.