Новата учебна година ще започне присъствено за учениците от всички класове. Това реши Отрасловият съвет към Министерството на образованието и науката.

Решението е взето на заседание в четвъртък и е потвърдено от Диян Стаматов, член на съвета и директор на 119-то средно училище в столицата.

Припомняме, че заради пандемията от коронавирус учениците завършиха учебната си година дистанционно чрез онлайн обучение.

Анализите на резултатите от дистанционното преподаване обаче сочат противоречиви данни и част от специалистите към МОН смятат, че този тип обучение не е напълно ефективно.

Въпреки това образователният министър Красимир Вълчев е на мнение, че над 90 процента от учениците са успешно интегрирани към дистанционното обучение.

Вълчев смята, че в бъдеще тази форма на онлайн преподаване може да бъде използвана и при грипни епидемии, когато традиционно учениците биват разпускани във ваканция.

Сега обаче става ясно, че децата ще започнат новата си учебна година в класните стаи. Все още не е ясно какви мерки за безопасност и превенция ще бъдат взети в училищата.