Медиците от МБАЛ "Свети Мина" ще протестират през Районната-здравно осигурителна каса Пловдив. Това съобщи синдикалният лидер на "Подкрепа" в здравното заведение Флора Димитрова.

Причината за  акцията им е отказа на РЗОК да вдигне месечните лимита на болницата от 311 000 лева на месец  до 450 00 лева.

"Ще изчакаме една седмица да получим отговор и ако е негативен ще протестираме. Не искаме пари даром, а да си ги заработваме", заяви Флора Димитрова.

„Орязаните лимити водят до нови задължения. Заемът от 270 хиляди лева, който общинските съветници ще разглеждат на предстоящата сесия, е жизнено необходим и ще спаси от запор банковите сметки на болницата. Ако ни бъде даден шанс да работим и да ни се заплаща за медицинската помощ, ще го върнем на Община Пловдив за 2 години. Лимитът на „Свети Мина“ трябва да е от порядъка на 420-450 хиляди месечно“. Това разясни временно изпълняващият длъжността директор на болницата проф. д-р Петър Петров. Той посочи, че анализ на разпределението на средствата по клинични пътеки сочи, че общинското здравеопазване, което е най-социално, получава едва 8% от средствата, а частните клиники си разделят близо 45%. „Само едно отделение в частна клиника, където работят 10 души, има лимит от 300  000 лв. от НЗОК – колкото цяла наша болница, която има 300 души персонал. Гарантирам, че ако ни се даде възможност да работим, МБАЛ „Свети Мина“ ще излезе на печалба още до края на годината, в противен случай ще освободя поста“, бе категоричен проф. Петров.

 

„Благодаря горещо на Община Пловдив, на кмета Здравко Димитров и на неговия заместник Илия Кирчев, както и на директора на общинското здравеопазване д-р Калин Калинов. За пръв път всички усещаме подкрепа от Общината, в една лодка сме и знаем, че ако ни дадат възможност, ще работим и ще покажем, че тази болница може да е печеливша“, допълни и д-р Деведжиев, началник на кардиологичното отделение в МБАЛ „Свети Мина“.


Още през май месец ръководството на Община Пловдив започна преговори с РЗОК за увеличаване на лимита на МБАЛ „Св. Мина“, след като тя бе определена от Министерството на здравеопазването като болница за прием на леки и средно тежки случаи на коронавирус. Тъй като здравното заведение не разполагаше с инфекциозно отделение, такова беше създадено и оборудвано с техника и разполага с 30 места. До момента обаче на болницата не са отпуснати средства за ковид-пациентите, които постъпват. „Беше ни обяснено, че трябва да съкратим приема в другите отделения, за сметка на пациентите с COVID-19, за да останем в лимита си,  защото нямало начин да ни се плати допълнително“, обясни проф. Петров. По думите му това не позволява на болницата да привлече медици, които да работят в най-тежкото отделение, в което и до момента има недостиг на лекари и на медицински сестри.

Работим според правилата и не ги нарушаваме. Това заявиха от Регионалната-здравно-осигурителна  каса Пловдив на исканията на ръководството и синдикатите на МБАЛ "Свети Мина" да бъдат увеличени месечните лимити на болницата от 311 000 лева на 450 000 лева, за да може тя да започне да печели повече и да излезе от финансовата криза, в която е затънала. В противен случай медиците ще проведат протест пред РЗОК Пловдив. От Здравнатакаса уточниха, че договорите трябва да се изпълняват и добавиха, че не делят болниците на общински, държавни и частни и всички за тях са равнопоставени.