Аестувани от полицията  са две служителки на  Агенцията за безопасност на храните в Пловдив  за получаване на подкуп и злоупотреба със служебно положение. Към тях прокуратурата е повдигнала и обвинения.

Задържани са 34-годишна инспекторка в Областната дирекция и нейна 57-годишната колежка - главен инспектор в отдел „Контрол на храни“.

Жените  обвинени за това, че в продължение на пет месеца от началото на тази година са получавали подкупи от 10 физически лица в селата Белозем, Чоба и Тюркмен.  Изнудваните са били работници и управители на фирми търговия с хранителни продукти и са плащали между 50 и 100 лв., за да не им бъдат съставяни актове.

Към двете служителки има и второ обвинение за това, че от януари до този месец са използвали своето служебно положение, за да насочат собственици на шест търговски обекта към конкретен човек, който да им  изготви Система за управление и безопасността на храните, която се изисква по закон.  Потърпевшите фирми са от гр. Раковски, с. Белозем и с. Болярино. Срещу посредничеството си двете са получили общо 1600 лева.

Обвиняемите са признали изцяло извършването на престъпната дейност, в която са обвинени. Спрямо  всяка една е взета мярка за неотклонение „Гаранция“ в размер на 3 000 лв.

Ако бъдат осъдени, ги грози лишаване от свобода за срок от 3 до 15 години, глоба до 25 000 лв., конфискация на част или цялото имущество на виновния и лишаване от права.

Разследването по случая продължава.