Регионалната инспекция по околната среда и водите – Пловдив (РИОСВ – Пловдив) обяви конкурс за литературна творба на тема „Събудих се и видях града различен“. 

Конкурсът се организира от екоинспекцията за втора поредна година. Той е инициатива от кампания „Европейска седмица на мобилността“, чиято тема за 2020 година е „Чиста мобилност за всички“ и която ще се проведе под мотото „Избери как да се придвижиш“. Кампанията е обвързана с европейската идея за постигане на нулеви въглеродни емисии на континента до 2050 година, която може да бъде осъществена чрез комбинация от методи, включително насърчаване на решения с ниски или нулеви емисии за обществения и индивидуалния транспорт, както и ходенето пеш и колоезденето. 
Не са поставени никакви ограничения за жанровия избор или за възрастта на участниците. Всеки, преоткрил твореца в себе си, може да изпрати своето стихотворение, разказ, приказка, басня, есе, с които да сподели лична история, въображаема ситуация или свои размисли. В обявата са изброени изисквания към литературните творби: съдържанието да е свързано с тематиката на Европейската седмица на мобилността – 2020, да са увлекателни и оригинални, да са добре структурирани и аргументирани, а също така - да са написани грамотно.
Срокът за участие е 15 септември. За най-добрите трима автори са предвидени тематични предметни награди и грамоти, а всички, включили се в конкурса, ще получат възможността да участват в бъдещи организирани от екоинституцията събития. 
 От РИОСВ – Пловдив подсказват и някои идеи към участниците: “Тази година всички ние станахме свидетели на нагледна демонстрация, макар и по лош повод и наред с редица негативни явления: вследствие на наложената социална изолация и ограничения трафик, усетихме промяна в градовете. Оставихме автомобилите. Отложихме далечните пътувания. Забавихме ход, разхождахме се пеша. Въздухът стана по-чист, а шумът около нас намаля. Появиха се редица сателитни снимки, показващи визуално намаляването на вредните емисии по света. Заваляха съобщения за благоприятния ефект върху някои животински видове и тяхното завръщане на територии, на които не са се срещали от дълго време. Дали е възможно да променим модела си на поведение по отношение на придвижването и транспорта в градска среда за постоянно, да намалим замърсяването в населените места и колите да отстъпят повече място на хората? Как това би се отразило в здравословно, екологично, социално и емоционално отношение върху нас?“.

Пълните условия на конкурса и начинът, по който може да се участва, са публикувани на интернет-страницата на РИОСВ – Пловдив (https://plovdiv.riosv.com). За разяснения са налични и следните контакти: riosv_pd_pr@abv.bg и 032 627 466 (вътр. 3). 
Очакванията на организаторите са да получат стойностни и вдъхновени от темата произведения.