Протестиращите се събраха за 36-и път тази вечер на обичайното място - в триъгълника на властта, а трите кръстовища - на Орлов мост, пред Ректората и на Ларгото, остават блокирани, предаде БНТ.

В 21:30 ч. беше блокирано движението при Румънското посолство, където също беше разпънат палатков лагер.

 

Основната тема, която вълнува днес протестиращите, е проваленото пленарно заседание на Народното събрание заради липсата на кворум. Едни казват, че този парламент вече е изчерпан, според други основна вина за проваленото пленарно заседание носят депутатите от ГЕРБ.

Около 21 ч. множеството се отправи на традиционното си шествие към Орлов мост. Заявиха, че имат намерения да стигнат и до румънското посолство.

Новото от тазвечершния протест е, че на Площад Независимост има подписка в подкрепа на машинното гласуване Само за час се подписаха близо 150 души. Всеки, който иска може и да бъде обучен как да гласува машинно. Протестът протича без провокации.

За днес при блокадата на Орлов мост са предвидени множество музикални изпълнения.

В СДВР пък е постъпил сигнал за агресия над журналист по време на протеста пред НС сутринта. По случая се води преписка.

Протести и блокади се състояха в Пловдив. Малко след 19 часа около 1000 недоволни граждани се събраха на площад "Съединение" в Пловдив, за да поискат за пореден път оставката на правителството на Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев. 

Те разпънаха националния трибагреник пред паметника. Много от протестиращите носят национални знамена и плакати и скандират "Оставка".

Протестът започна с изпълнение на националния химн на тромпет от млад музикант.

Минути преди 20.00 ч. от площад "Съединение" протестиращите започнаха да шестват по Главната улица. 

Малко след това те скандираха с викове "Оставка" и "Мафията вън!" пред сградата на Областната дирекция на полицията. Протестиращите поискаха оставката на вътрешния министър Христо Терзийски заради съставените 38 акта на хора от палатковия лагер на Баня Старинна миналия четвъртък. 

Около 20.30 ч. протестиращите се отправиха към бул. "Цар Борис Трети Обединител", където смятат да блокират ключови кръстовища на бул. "Цар Борис Трети Обединител" и бул "Шести септември". Те поставиха свещи и цветя за символичен "помен" на правителството на Бойко Борисов. 

След минути шествието навлезе в Тунела и го блокира. Протестиращите носят начело огромен трибагреник и пеят националния химн. 

Те се движат само в източното платно на булеварда в посока Баня Старинна и скандират: "Сърце, душа, за България!". Западното платно е затворено от полицаи. Има и полицейски кордон на кръстовището на бул. "Шести септември" и бул. "Цар Борис Трети Обединител". Така униформените затварят пътя към бул. "Шести септември".

Минути преди 21.00 ч. протестиращите блокираха кръстовището на Баня Старинна. Много от тях са с деца, с кучета. Засега не се виждат палатки. 

Полицаите пуснаха шествието в посока площад "Съединение", но протестиращите седнаха на асфалта "да си починат".

След това хората се разделиха на 2 - една част се отправиха към кръстовището на "Руски" и "Шести септември", а останалите продължават да протестират на кръстовището на Баня Старинна. 

На "Руски" за втори път протестиращите спряха и блокираха трафика за около 20 минути. Шофьорите ги подкрепиха с клаксони. 

Малко след 21.30 ч. кръстовището на булевардите "Руски" и "Шести септември" бе освободено и колите свободно преминаваха. Минути преди 22.00 ч. бе пуснато движението и от пл. "Съединение" към Тунела.  

Около 22.30 ч. трафикът на Баня Старинна във всички посоки бе освободен. 

Хората се оттеглиха към Четвърто РУ заради информация, че там има задържан мъж от протеста.