За първи път от десетилетия празникът „Успение на Света Богородица” събра млади и стари  на поляните над родопското село Ситово. Десетки се изкачиха до параклиса, посветен на Божията майка, за да присъстват на молебена за здраве и да вкусят от вкусния курбан, приготвен специално за жителите и гостите на родопското село. Местните хора бяха подготвили маса с ритуални хлябове и пити, които са омесили и изпекли по повод  празника. 
Да почете празника и да уважи жителите на село Ситово беше заместник-кметът на община „Родопи” Владимир Маринов. Той участва в тържествения водосвет, след което присъства на възстановка на родопска сватба, представена от НЧ "Родопски напредък 2019 г." и комитет "Родолюбие". Владимир Маринов с интерес наблюдава демонстрация на ритуалите „сплитане на момата", "бръснене на момъка"  и "водене на булката”. 
„ Мина времето, когато тези наши прекрасни планински села бяха забравени.Новото ръководство на общината, начело с кмета Павел Михайлов, по категоричен начин показваме, че тези населени места са приоритет за нас и ние правим така, че нещата в тях да се променят”, каза Владимир Маринов пред събралото се множество. Той изрази задоволство от работата и на кметския наместник на Ситово Виделина Сръчкова, която със своята воля и желание за работа допринася за доброто развитие на село Ситово. „Човек с воля и амбиция да постигне нещо и някак нейното поведение ни задължава нас, като ръководители, да й помагаме и да откликваме на молбите й”, продължи Маринов.
По-късно заместник-кметът на „Родопи” Владимир Маринов  бе гост на празника и в село Оризари. 
„Бъдете горди със своето село, пожелавам Ви Света Богородица да бди над  Оризари и всички негови жители“, каза той. 
Курбан за празника „Успение на Света Богородица” имаше и в село Бойково,когато е съборът на селото. Там  има  150-годишен манастир „Света Богородица” и 24 параклиса.