Община Пловдив ще разработи нов механизъм за разплащане към фирмите превозвачи, така че пловдивчани да получат по-добра услуга. Това заяви кметът Здравко Димитров по време на среща с общински съветници. Оптимизиране на транспортната схема и размера на компенсациите към фирмите превозвачи бяха част от темите, които обсъдиха по време на разговорите, на които присъстваха и заместник-кметовете Тодор Чонов, Илия Кирчев.
„Засега няма да се увеличава цената на билетите и картите за градския транспорт“, заяви кметът. Той подчерта, че разбира сериозното положение, в което се намират превозваческите фирми вследствие на извънредното положение заради мерките, наложени за ограничаване на COVID 19. 
Община Пловдив е пуснала уведомление към консорциума, който обслужва градския транспорт за това, че две от фирмите в него не изпълняват договора от 2018 г., като не спазват изискването автобусите, които се движат, да бъдат с екологичен клас EURO 6 и годината на регистрация да бъде след 2014г. 
В писмото е указано, че ако в срок от един месец не бъдат заплатени неустойките в размер на 145 000 лева от "Автотранс Чолаков" и 120 000 лева от "Хеброс бус" за двете фирми, както и отстраняване на нередностите по договора, то същият ще бъде прекратен едностранно и ще се пристъпи към процедура за сключване на временни договори и провеждане на обществена поръчка с нови правила и по нови критерии, обясни още Тодор Чонов. Той припомни, че многократно Община Пловдив е изпращала предупреждения към транспортните фирми, обслужващи градския транспорт на Пловдив, но заради затрудненията около световната пандемия на COVID- 19,  е дадена отсрочка.
По време на днешната среща заместник-кметът запозна общинските съветници със стъпките, които прави община Пловдив по отношение на създаване на общинско дружество, което да разполага със собствен екологичен транспорт. Намерението е да бъдат закупени автобуси след кандидатстване по европейски програми, съгласно новия програмен период. Вече е определен и терен, който да бъде използван за зарядни станции.
 „Ще модернизираме и надградим системата за градския транспорт. Едно от решенията, които в момента разработваме, е гражданите да заплащат билетите си с дебитни, кредитни или транспортни карти, SMS (по подобие на „Синя зона“). Монетните апарати ще бъдат запазени“, посочи заместник-кметът. Той коментира, че ще бъдат предявени и претенции по съдебен път спрямо фирма „Индра“.