135 години ни делят от делят от онзи септември, когато българският народ взе в свои ръце съдбата си. Така започна тържествената си реч на площад "Съединение" в Пловдив държавният глава Румен Радев.

В онези дни Възродена България показа на света как цивилизовано, без насилие, един просветен народ се събира под общата стряха на своята родина и няма сила, която да го спре, каза още президентът.

Днес будна България преоткрива силата на девиза "Съединението прави силата". Единението около ценности, братството на почтените хора, говорят за вечните залози на живота - свободата, справедливостта, равенството пред закона. За чистата и свята република на Апостола, в която управниците не се крият, а гледат гражданите очи в очи с чиста съвест и доверие, защото заедно ратуват за доброто на България.

След приемането на почетния строй, освен  президентът Румен Радев, реч произнесе и  кметът на Пловдив Здравко Димитров. 

Съединението на България от 1885 година за нас пловдивчани винаги е въпрос на чест, на достойнство, но и задължение пред съдбините на България. Ние се гордеем, че в трудните за нашия народ моменти, Пловдив е заемал водеща роля в националната ни история.

Петте века османско владичество са последвани от жестокото разделение на Берлинския конгрес. През 1878 година свободата изгрява за малка част от българите. 

Мнозина остават да живеят в територии, предадени с користни цели от Великите сили на Румъния и Сърбия. Източна Румелия е скроена на дипломатическата маса като автономен турски вилает. Най-тежка е съдбата на българите в Тракия и Македония, останали под омразното турско иго, с надеждата за реформи  в разкапващата се империя. 

           Пловдив поема водеща роля в реализацията на идеята за обединение, заяви в словото си Здравко Димитров.

На площада присъстваха и участници от протестния поход за Съединението, който се проведе по-рано по централните булеварди на Пловдив. Протестиращите заглушиха речта на кмета на Здравко Димитров с викове "Оставка" и "Мутри вън". Освиркванията заглушиха и началото на речта на президента Радев.

Тържествената церемония по повод 135 години от Съединението на България приключи със заря. 

По-късно протестиращи блокираха хотел "Санкт Петербург", в който са отседнали официалните гости, дошли в Пловдив по повод деня на Съединението. В момента вътре се провежда традиционният прием на кмета за гостите на празника. Полицаи бяха разположени пред входовете на хотела,за да не се стигне до ексцесии.