„Честит празник на социалисти, симпатизанти и всички демократично мислещи хора, за които датата 9 –ти септември е важна. Втора година не можем да проведем традиционното си тържество на Копривките, но вярвам, че и това ще мине“. Това каза лидерът на социалистите в Пловдив и областта Георги Гергов пред паметника на загиналите партизани на едноименната поляна, където 18 години БСП организирано отбелязва победата над фашизма в България и началото на социалистическия път. В червените редици честванията се наричат още Малката Бузлуджа, с което се подчертава и важността на историческото за социалистите събитие. 
Епидемичните условия на днешния ден възпрепятстваха тържествената на „Копривките“, но областното и градското ръководства,  народните представители  Теодора Халачева, Георги Търновалийски и Манол Генов положиха венци и цветя на паметника. Към представителната група се присъединиха кандидатите за председател на БСП Кирил Добрев, Красимир Янков и Георги Тодоров, които също отдадоха почит и уважение към паметта на загиналите в местността партизани. И тримата бяха категорични, че 9 септември 1944 година е славна и прогресивна дата, чиито исторически смисъл ще бъде оценен правдиво рано или късно. 
Зам.-председателят на БСП и кандидат за лидер Кирил Добрев се върна 76 години назад и припомни историческите събития на 9 септември 1944 година. По думите му хората, които са загинали тогава са искали българите да живеят по-справедливо и не са се притеснявали от „репресиите и натиска, които е упражнявал върху тях монархо-фашисткият режим. „Били са готови да рискуват живота си, за да има нова, различна България. Не са били толкова много, че да се справят сами. Имало е помощ от народ, който ние безкрайно обичаме. На Шипка онзи ден го усетихме, колкото и да се опитват да ни делят, ние сме заедно, кръвни братя сме. Днес 76 години по-късно и след 30 години преход, някой все се опитваше да ни разделя на добри и лоши. Може би най-тъжното е, че на тази паметна дата някой се опитва да ни раздели  и в БСП. Да ни раздели на такива, които са с ръководството и които са против него. Няма да допусна подобно разделение! Само, когато сме заедно, може да постигнем успехи. Ролята  на ръководителя е да може да намери тежестта на всички, да постави човека там където му е мястото, там където той може да бъде най-много полезен за каузата.  А ние от БСП винаги сме имали каузи. Затова сме оцелявали през тези 30 години демокрация, в  които са ни навирали в ъгъла, наричали са ни „мръсни комунисти“, някой ни е пращал в Сибир. И  всичко това сме го търпяли докато някои са стояли в удобния си кожен стол и са приватизирали.  Те  не могат да ни разберат. И не им се сърдете.“ , заяви Добрев и даде пример с  първия кмет на  с. Ковачевица бай Киро, който първо е бил ремсист, а след това станал кмет. „ Тези хора не са имали идея къде се намират през 90-та година, може би всъщност не са знаели  какво се случва в България и са се опитвали да са с  всяка власт и всеки, който е бил модерен. БСП е  оцелявала защото не сме се опитали да бъдем модерни, актуални, на гребена на вълната. Ние сме имали своите ценности и идеали и сме ги отстоявали, дори и тогава, когато е било непопулярно. Затова  сме оцелели. Това,  което мога да поема като ангажимент към всички вас, е че ще запазя идеите, традициите и най-вече хората на БСП.  Защото  без хората няма да има нито идеи, нито традиции и няма да има кой да ги предава от поколение на поколение.  Това е силата на нашата партия и ние сме тези, които трябва да го запазим.“, завърши той. „Обединение на всички в името на идеите, традициите и каузите“ – това гарантира на социалистите Добрев от Копривките.
„9-ти септември е свързан с един период на възход, в който българина живееше със самочувствие.  Тук днес сме се  събрали да  изкажем своята почит  към  четирите жертви, част от стотиците жертви от антифашисткия период, загинали малко преди девети септември. Ние  сме днес заедно на това място, за да отдадем почит и да декларираме, че сме следовници на идеите на тези, които са се борили срещу фашизма и са отдали живота си. Те също са искали да живеят по-добре, да има повече солидарност, повече социална справедливост. Бъдете горди, че сме наследници на тези идеи, които направиха България модерна държава“, каза Янков и припомни постиженията на социалистическа България в областта на образованието, здравеопазването, културата, индустриализацията и селското стопанство. “След девети дойде икономическия възход, развиват се образованието, здравеопазването, на високо ниво е културата, духовността. Пред  същото сме изправени и днес като задача-  ние да възстановим  образованието, да е общодостъпно здравеопазването, така както е  записано в Конституцията, но не се спазва. Искаме икономически възход, за да може да има по-добър живот в България. БСП може отново да бъде моторът на българския подем.“, заяви Янков. Той разкритикува досегашното ръководство, начело с Корнелия Нинова, че е водило партията към грешен път. „Това, което се случва и предстои в следващите дни, е част от тази грешна политика – залагане на ново напрежение, тежки разделителни линии не заради идеи, а заради личности. Това досега в нашата партия не се е случвало. След изпитание човек става по-силен, взема своите поуки и гледа да не повтаря грешките. За да имаме възможността да получим доверието на хората, трябва да излезем силни от това изпитание. Това може да стане след взети правилни решения на предстоящия конгрес на 26 септември. В тази сложна ситуация ни вкара сегашното ръководство и колективният върховен орган на партията трябва да вземе съответните решения, за да излезем от нея. Да се върнем към идейния дебат, който липсваше в последните години. Да имаме ясен план, който да получи доверие. Тези, които ще изпълняват плана, трябва да са почтени. Само така ще изпълним историческата си мисия да променим България.“, увери социалистите Красимир Янков.
9 септември 2020  Георги Тодоров интерпретира в два аспекта – държавен и партиен. „Големите  народи помнят историята си, уважават а  и най-вече помнят и уважават хората, които са дали живота си.  Съвсем скоро на нас ни предстои по-малък нов 9-ти септември.  Като държава означава да постигнем целта - оставка на правителството на Бойко Борисов и на  Иван Гешев. Като партия този 9-ти септември означава да се смени начина, по който функционира партията.  Дали това ще се реши на 12 или на 26-ти  септември зависи от всички нас. Аз взех своето решение да се оттегля от тази надпревара, защото тя няма да донесе търсените резултати“, каза Тодоров. 
„Пред нас стоят много важни въпроси за решаване в много трудно, смутно време. Разкопават около нашите паметници, разделят ни в партията и ни мачкат. Да бъдем откровени и да си дадем сметка днес , в празничния ден, че в събота настъпва решаващ момент за БСП. Тогава ще бъдат забити жалоните, които ще определят съдбата и бъдещето на партията“, каза Георги Гергов. Той благодари на гостите, че са приели поканата и са уважили празника на социалистите в града и областта.
Припомняме, че поканата беше изпратена до всички кандидати , но  да отбележат датата 9 септември със социалистите от област Пловдив дойдоха само трима от тях.