Заместник-министърът на младежта и спорта Стоян Андонов връчи най-високото държавно отличие в областта на спорта “Венец на победителя” на олимпийския шампион по бокс от Москва ’80 Петър Лесов по повод за неговата 60-годишнина, предадоха от пресцентъра на Министерството на младежта и спорта.

При триумфа си в руската столица Лесов е на 19 години и 326 дни. Той остава и до днес най-младият българин, печелил олимпийска титла, като след това завоюва и две европейски титли в категорията до 51 кг. Като треньор на националния ни отбор той има заслугата за шампионското отличие на Детелин Далаклиев на Световното първенство през 2009 г.

Награждаването се състоя в родния град на Петър Лесов – Раковски. Зам.-министърът Стоян Андонов прочете поздравителен адрес от министър Красен Кралев, съобщиха от пресцентъра на ММС. В него се изтъква, че изключителните постижения на Лесов като състезател и треньор по бокс са донесли много поводи за гордост на българската спортна общественост и могат да служат за вдъхновение и пример на младите спортисти. 

Олимпийският шампион изказа своята благодарност към министър Кралев за честта да получи високото държавно отличие “Венец на победителя”.

Жителите на Раковски дадоха израз на заслуженото си уважение към своя виден съгражданин, като откриха триметрова статуя на Лесов, дело на скулптора Живко Желев. На тържеството по този повод присъстваха още президентът на Българската федерация по бокс Красимир Инински, олимпийските шампиони Георги Костадинов и Асен Златев, бронзовата медалистка от Игрите в Рио де Жанейро Елица Янкова, световните шампиони Детелин Далаклиев и Станимира Петрова и европейският първенец Димитър Щилянов. По повод на годишнината на знаменития спортист беше подготвен и кратък филм за блестящата му кариера=