Вчера партията беше изправена пред огромно предизвикателство за пръв път в 130-годишната си история - да направим пряк избор на председател. Тя го посрещна с емоция, но и с разум и осъзната отговорност. Членовете на партията показаха, че БСП е най-демократичната и модерна лява европейска партия. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Ннинова.

Вчера се доказа,  че БСП е зряла, с най-високо организирана и проведена кампания, с институционална култура - сама, без професионална администрация, без заплащане, доброволно, направи показно как се правят избори. В над 1 000 секции с участието на над 8 000 души, без никакви инциденти, без подправени протоколи, без опашки на хора с чували, чакащи да предадат изборните книжа, с бързо приемане на бюлетините по график от цялата страна - наистина показахме много висока организационна и институционална култура.

Поздравявам ви, другари, които, освен в Централната комисия по прекия избор, и по места участвахте в организирането и провеждането на избора. Благодаря ви сърдечно за това, което показахте, че можем.

Високата избирателна активност, близо 70%, е безпрецедентна за България във всички видове избори. Подкрепилите ме 43 228 социалисти са повече от половината от всички членове на партията. Това е най-яркото доказателство, че партията е консолидира и е единна. Всички внушения, че БСП се разцепва и се раздира от противоречия, просто приключиха във вчерашния ден.

Партията доказа, че е в удивителна кондиция. Но това не е просто кондиция и единение за един човек. Това е одобрение на курса, който БСП провежда в политиката през последните 4 години и е желание той да продължи по същия начин. Да припомня какъв е той - чисти идеи, категоричност и последователност в отстояването им, отказ от задкулисни договорки, борба с мафията, грижа за хората и промяна на модела на управление. Вотът вчера е за това. И моят ангажимент към хората, които ме подкрепиха, е да продължа този курс на партията.

И сега искам да кажа най-важното нещо: възхищавам се, прекланям се пред морала и силата на българските социалисти. Вие показахте какво означава истинска, жива, неподвластна на интереси и зависимости партия. Благодаря ви и за уникалната емоция, която преживяхме заедно. Вчера вие направихте промяната в БСП необратима, но сега ни предстои много по-голямата задача- да направим промяната в България необратима. Знам, че можем заедно и вярвам, че това ще стане съвсем скоро. Благодаря ви, скъпи социалисти.

 По предварителни данни Корнелия Нинова има подкрепата на 81.5% от социалистите, Кирил Добрев е с 14.9%

"Гласували са 53 807 социалисти или 67.1% избирателна активност. Действителните гласове са 53 019. За отделните кандидати гласовете се разпределят по следния начин: Валери Жаблянов има 759 гласа, или 1.4% от социалистите. Кирил Добрев има 7914 гласа, или 14.9 %.Корнелия Нинова има 43 228, или 81.5%. Красимир Янков има 1118 гласа, или 2.1 %. Това са предварителни резултати. Предстои да се проведе второ въвеждане на данните от всички хартиени и оригинални протоколи на Общинските и Районни комисии и данните от всички секционни протоколи. Това ще се случи през днешния ден. Окончателните резултати ще бъдат обявени в рамките на утрешния ден." Това каза председателят на ЦКПИ Емил Войнов на пресконференция в централата на БСП.

Войнов съобщи, че окончателният брой на избирателите по списък е 80 236. Той уточни, че това е числото след заличаването на всички починали и изпаднали в изборния ден.

"Искам да изразя благодарност към всички членове на БСП, които излязоха и гласуваха във вчерашния ден. Те показаха със своята активност, че желаят те да избират председателя на БСП. Показаха, че от техния глас зависи нещо и се включиха активно в провеждането на изборите за председател на БСП. С това показахме, че сме една наистина демократична партия",  отбеляза социалистът.  Той благодари и на над 7 000 членове на избирателните комисии от цялата страна, които са работили активно през целия изборен ден и са си свършили перфектно работата.

Войнов подчерта, че изборът за председател на БСП е бил честен и прозрачен, като Централната комисия е дала  равни условия за всички кандидати и всеки е имал възможността да наблюдава изборния процес без ограничения.

"От снощи започнахме да въвеждаме данните от резултатите от гласуването. Цяла нощ  бяха въвеждани електронните таблици от Общинските и Районните комисии. До полунощ приемахме от тях оригиналните протоколи. В момента също продължава тяхното приемане. Няма никакво забавяне при този процес. БСП организира едни показни избори, които могат да бъдат еталон и за националните", каза още Емил Войнов.