По инициатива на Кметство Марково с участието на жители, експерти и активисти паркът в село Марково бе облагороден.  В рамките на няколко месеца хората чистиха, боядисваха, косяха и даряваха както бои, цветя и паркови мебели, така и часове доброволен труд. Място Парк Марково е създадено през последните няколко месеца с труда на десетки доброволци и екипа на Кметство Марково,като част от дейностите на сдружение “БГ Бъди активен” за облагородяване на градски пространства, обединени под името _Място България.
 _Място Парк Марково е създадено през последните няколко месеца с труда на десетки доброволци,под егидата на Кмета на селото Десислава Терзиева , като част от дейностите на сдружение “БГ Бъди активен” за облагородяване на градски пространства, обединени под името _Място България. Процесът започна през м. юни, когато  група ентусиасти кандидатства по конкурс от инициативата с награден фонд за облагородяване на градско пространство. Младите хора биват избрани заради готовността им да участват в създаването и поддържането на зоната.
Активистите от сдружение “БГ Бъди активен” осигуриха координиране на дейностите, ангажиране на технически експерти и доброволци, както и на финансова подкрепа в размер на 1000лв. В парка бяха поставени кошчета, пейки и цветарници. Кметство Марково се ангажираха да прочисти парка, извърши санитарна сеч, възобнови осветлението и боядиса оградата посредством доброволци.
Община Родопи пое ангажимент за възстановяване на чешмата в парка.Обновяването на тази зона е отличен пример за това, че най-добрите резултати се получават, когато граждани и администрация работят заедно.
“Граждани, институции, организации - само заедно можем да постигнем трайна промяна в културата и отношението към средата, около нас. Марково е страхотен пример точно за това- добро партньорство и съвместна работа “, каза Ласка Ненова, основател на БГ Бъди активен.
За да отбележат откриването на пространството и да покажат устойчивост празненството по откриването бе обединено с есенното почистване на селото. Събрани бяха 94кг отпадъци, от които разделно събрани 34кг, пластмаса и метал. В събитието се включиха множество местни жители на Марково, както и доброволци от екипа на БГ Бъди активен.
    
    В партньорство с кметството на с. Марково, бяха организирани три основни локации, а именно: централният парк, дворът на училището и малкия парк, подновен чрез инициативата Място България, намиращ се срещу Младежки дом. Успоредно с това, хората почистваха пред своите домове, а по инициатива на кметството, доброволци подновиха маркировката на пешеходните пътеки.

В училището на с. Марково кипеше усърдна работа. Учители, родители и ученици заедно обновиха класните стаи на открито в двора на училището и се погрижиха за събирането на отпадъците наоколо, включвайки се в инициативата за красива и чиста градска среда на БГ Бъди активен - Място България.  

Следващата година ОУ Св. Св. Кирил и Методий с. Марково навършва 100 години от своето основаване. “За трета поредна година, училището  е на първо място на база външно оценяване в Община Родопи и на 16-то място в област Пловдив”, сподели Десислава Терзиева - кмет на с. Марково.