Още две болници в Пловдив се включват в графика за есенно-зимния сезон за обезпечаване на лечението на пациенти с COVID-19. Това са частните здравни заведения УМБАЛ „Еврохаспитал”- Пловдив, където ще бъдат разкрити 20 легла и болница Медлайн – с 10 легла за интензивно лечение. Това съобщи областният управител и председател на ОКЩ Дани Каназирева, която заедно с д-р Сийка Димчева от РЗИ провери каква е организацията в болница Еврохиспитал.

 

„ Искаме преди есенно-зимния сезон, тъй като очакваме по-голямо напрежение в края на октомври, когато вече са факт и  сезонните грипове, Пловдив и региона да бъде максимално добре подготвен. Стремежът ни е да имаме достатъчно на брой легла, но и те да бъдат разпределени  равномерно и балансирано  в болниците  - между такива, които са за пациенти с  установен Ковид-19  и за такива, които не са с доказана диагноза.  Целта ни е да облекчим и  Спешна помощ  особено през нощта. Да знаят, къде има легла, как да не се сместват потоците при транспортирането и приемането им. Схемата, която сме възприели за нашия регион е достатъчно на брой болници с не голям брой легла, за да имат възможност за останалата лечебна дейност извън коронавируса, обясни Каназирева.

 

От своя страна директорът на Еврохоспитал д-р Димитър Димитров обясни, че секторът за лечение на Ковид-19 ще работи денонощно. Направен е  график до края на месеца, но има готовност и за следващите месеци да се обезпечи с кадри. Спазени са всички изисквания в необходимите помещения, осигурени са специални бактерицидните лампи за дезинфекция .Пациентите ще бъдат прегледани първо в приемен кабинет. Осигурен е отделен вход, за да не се смесват потоците

 

„Смятам, че това, което направихме е добро и на пациентите, които ще се лекуват в нашето лечебно заведение, ще бъдат създадени необходимите условия за лечение. Също така, ние продължаваме да командироваме наши екипи в УМБАЛ св. Георги, за да се обезпечи лечението на интензивните, на тежките случаи, така че този наш ангажимент изпълняваме и до момента и ще продължим да го изпълняваме и в следващите месеци, посочи д-р Димитров.

Областният управител допълни, че е изготвен графика до края на годината с 5 екипа, които дават другите болници, за интензивното отделение в УМБАЛ “Свети Георги“ .

 

„Ситуацията в областта като организация към момента е овладяна. След случая в социалния дом в Джурково няма огнища. Искам да благодаря на целия екип там. Нито един от работещите хора  не се отказа, не се прибра вкъщи и продължи да работи. В тази връзка проведох  разговори с проф. Костадин Ангелов, здравния министър,  със зам.-министър  Жени Начева и д-р Ваня  Танчева от РЗИ , по възможност да им бъде заплатено допълнително възнаграждение за работа с  пациенти с Ковид-19, каза Каназирева.

 

Тя съобщи, че за последните два дни, оздравелите са повече от новозаболелите. 59 души са преборили коронавируса , сред тях са двама лекари и една медицинска сестра.  За 48 часа са хоспитализирани 4 пациенти, които са в добро състояние. Общо в отделенията има 66 болни с доказана диагноза, 5 са в интензивни отделения.

На домашно лечение са 289 души, а под карантина 195.

Свободните легла за Ковид -19 са 125, а за интензивни грижи 32.

За изминалите два дни има един починал – жена на 63 години от Пловдив с диабет и хронично белодробно заболяване.