Министерски съвет отпусна днес 1,027 млн. лв. на Община Пловдив за изграждането на две нови улици в Индустриална зона „Изток“ във връзка със сетифицирането на BTL Industries Bulgaria (BTL) за клас А инвеститор точно преди година. Международната компания, със седалище в Чехия, е сред водещите производители на медицинско оборудване и повече от десетилетие изработва основна част от продукцията си в Пловдив.


През 2019 г. компанията закупи сградите на бившата фабрика „Пулпудева“ и започна процедура по сертифицириане и проектиане на нов високотехнологичен завод, в чието изграждане ще бъдат инвестирани 120 млн. лв. и ще бъдат открити 200 работни места.


Паралелно с производството на медицинска техника, компанията развива R&D (проучвания и разработки) на електронна медицинска апаратура в три направления: физиотерапия, кардиология и естетична медицина.


Правителството одобри днес финансирането на публична общинска инфраструктура по реда на Закона за насърчаване на инвестициите (ЗНИ).


От бюджета на Министерството на икономиката ще бъдат предоставени средства на Община Пловдив за изграждане на елементи от общинска пътна инфраструктура -  ул. „Владая" и нова улица, която ще бъде връзка с бул. „Марица". Пътят стига до границите на имота, в който ще се изгради новата фабрика за производство на електронна медицинска апаратура. Новата инфраструктура ще е в зоната и ще създаде условия за привличането на нови потенциални инвеститори.


Екипът нa зам.-кмета с ресор бизнес развитие, Стефан Стоянов, вече няколко години работи в тясно сътрудничество с Министерството на икономиката и BTL, за реализирането на проекта и сертифицирането на компанията.


„Това е важна подкрепа за Общината и ясен знак към инвеститорите, че Пловдив ще продължи да се развива както център на най-голямата икономическа зона в България и ще подкрепя компаниите, които инвестират във високотехнологични производства и създават условия за добре платена работа“, коментира кметът Здравко Димитров. Той подчерта, че екипът на общината е положил много усилия, за да се случи този проект. „Благодаря на министъра на икономиката и на цялото правителство за бързата реакция и за подкрепа, дори и в тази трудна година бяха осигурени средства за Пловдив“, заяви още Здравко Димитров.