Жители на пловдивското село Труд, недоволни от системни миризми от централа за производство на газ запечатаха сградата на РИОСВ вечерта. За акцията информираха  от Сдружение „Бъдеще за село Труд“.

Повече от 50 жители на село Труд се събраха на спонтанен протест пред сградата на РИОСВ-Пловдив с искане за оставките на директора инж. Десислава Георгиева и инж. Марияна Кондаклиева, ръководител „Контрол“ в пловдивската екоинспекция. Недоволството бе провокирано от системното обгазяване на село Труд от централа за производство на газ, намираща се на метри от домовете им.

Терорът според тях  продължава вече над  5 години, а екоинспекцията твърди, че проблем в селото няма. След обгазяванията от последните дни, за които има десетки свидетели, инспекцията е написала поредното предписание на оператора на централата, което изисква да не се съхраняват суровини на открито на производствените площадки. Такива предписания в годините инспекцията е издавала не веднъж, но контрол по тяхното изпълнение няма и обгазяването продължава.

 

По време на протеста потърпевшите символично запечатаха входа на екоинспекцията с лозунги, протоколи от проверки, които според тях имат нулев резултат и тиксо. Заканиха се също, че това е първата от редицата институции, които смятат да запечатат, защото според тях, както на местно ниво, така и на национално, институциите продават здравето на хората и са безпомощни пред техните проблеми.

Такива акции ще има пред всяка институция замесена в казуса село Труд и призоваваме хора от цялата страна да следват нашия пример, заявиха от “ Сдружение бъдеще за село Труд“, които от години водят битка за чист въздух.