Документите за кариерата за чакъл и пясък в Първенец, с които разполага инвеститорът, показват, че процедурата е абсолютно незаконна, тъй като разрешението за търсене и проучване на строителни материали е изтекло в средата на 2017 г. По тази процедура РЗИ дава становище, че проектът крие риск за здравето на населението.

Това заяви председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова пред пловдивските медии в село Първенец, област Пловдив, където се проведе обществено обсъждане за инвестиционно намерение за кариера за чакъл и пясък близо до селото. Жителите на Първенец подчертаха по време на обсъждането, че най-близката къща до кариерата е на 300 метра разстояние.

Заради отрицателното становище на РЗИ за въздействието на кариерата върху здравето на населението през 2017 г. процедурата е прекратена и след това няма обжалване от страна на фирмата инвеститор. След това срокът на процедурата по проучване изтича през лятото на 2017 г. и няма ново разрешение от Министерството на икономиката, тъй като не е имало искане за него, допълни Манолова.

Хората са решени да предприемат всички необходими стъпки. Ако РИОСВ позволи в резултат на доклада по ОВОС кариерата, със сигурност ще има обжалване и основният документ ще е становището на РЗИ, каза тя.

Манолова подчерта, че има и разминаване в предмета на инвестиционното намерение. Поискано е проектът да е за индустриални материали, а се развива като строителни - чакъл и пясък, обясни председателят на „Изправи се.БГ“.

След като става дума за добив на строителни материали, защо точно в плодородни земи, в непосредствена близост до няколко населени места, ще се разрешава подобна кариера? Материали като пясък и чакъл не са редки, каза още Манолова.

Тя е категорична, че докладите за въздействието на околната среда трябва да се плащат по друг начин, а не от възложителя. В противен случай докладът не е обективен и задълбочен, а повърхностен и едностранчив, каза Манолова.

По време на общественото обсъждане председателят на „Изправи се.БГ“ подчерта, че в доклада по ОВОС няма информация как кладенците, които са в инвестиционния проект, ще се отразят на напоителната система в село Първенец и околните населени места. В доклада няма и транспортна схема, а става въпрос за около 3 милиона тона чакъл и пясък, които да се извозват от кариерата в следващите 35 години. Становищата за здравето на хората и за животинските видове са без анализ, каза тя.