Осмото подред издание на кампанията „Книги за смет” с основен партньор Kaufland България тази година включваше две издания, лятно и есенно, в градовете София, Плевен, Пловдив, Велико Търново, Варна и Бургас. Общото количество събрани пластмасови отпадъци от градовете е близо 11 тона, а раздадените книги почти 12 000. 
110 килограма пластмасови отпадъци бяха събрали учениците и учителите от 17 СУ „Дамян Груев” в София, истински рекорд за предадено количество в кампанията. Независимо от дъжда в столицата интересът към инициатива по традиция беше сериозен, като сред участниците можеше да бъде забелязан и шеф готвачът Владимир Тодоров. 
Рециклирането на приетите пластмасови отпадъци ще бъде извършено, както от самото начало на кампанията, от организацията за оползотворяване на отпадъци от опаковки, Екопак България. 
За втора поредна година Kaufland България беше основен партньор и домакин на една от най-мащабните инициативи в Европа в подкрепа на рециклирането, която същевременно поощрява и четенето, в контекста на дългосрочния ангажимент на компанията за ограничаване на пластмасата за еднократна употреба, предотвратяване на нейното използване, повече рециклиране и по-устойчиви опаковки.
„Книги за смет” се организира от издателство Smart Books и фондация Credo Bonum. Партньори на кампанията са Екопак България, Българо-американска кредитна банка, общинa Бургас, община Пловдив и община Велико Търново.