Сто бездомни кучета се сдобиха със  стопани  през тази година в Пловдив. Това съобщи директорът на Зооветиринарния комплекс в общината Георги Божев, Той и кметът на район "Северен" Стоян Алексиев  откриха днес празника, посветен на 4 октомври- Международния ден защита на животните.

"През миналата година бяха одомашнени 150 безтопанствени кучета, надявам се  до края на тази година да стигнем същата бройка. Процедурата се забави, заради ограничитените мерки в борбата с COVID-19, но хората продължават да проявяват интерес към  животните в приюта", заяви Георги Божев. Той добави, че всички 85 места за безтопанствени кучета в приюта са запълнени. Кметът на район "Северен" Стоян Алексиев приветства всички участниците в днешното събитие и призова хората, които си вземат куче за домашно отглеждане дасе грижат добре за него, тъй като добрия стопанин възпитава добро куче.


В днешния празник, проведен за пети пореден път на общинския приют за безтопанствени кучета  на 4-ти километър  участваха доброволците към него, Киноложко дружество – Пловдив, Киноложки клуб „Бордър коли“, ученици, неправителствени организации и много приятели на животните.

 Породисти и непородисти кучета участваха в състезание, предолявайки  различни препятствия, напътствани от своите собственици.

По случай празника, дарителски жест към животните в приюта направи „Роял Канин България“, които зарадваха настанените в приюта кучета с над 400 кг. висококачествена храна. А всеки одомашнил куче от приюта в периода от 4-ти до 10-ти октомври включително, ще получи комплимент от служителите на Зооветеринарен комплекс – аксесоар или играчка за новия домашен любимец.

Международният ден за защита на животните започва да се отбелязва през далечната 1931 г. на Международния конгрес на привържениците на движението за защита на природата във Флоренция, Италия, като е припомнено, че хората са отговорни както за планетата, на която живеят, така и за всяко живо същество.