Общо 31 хитови заглавия от култови режисьори и с любими актьори ще гледаме на тазгодишното издание на София филм фест в Пловдив. Фестивалътще се проведе от 8-ми ди 22-ри октомври на обичайното място -LUCKY Дом на киното.
Откриването на събитието е на 8 октомври от 18.30 ч с българския„Сестра“на Светла Цоцоркова.Филмът с участието на Моника Найденова, Светлана Янчева, Асен Блатечки и Валентин Ганев стана носител на голямата награда на София Филм Фест.  Другото българско предложение в програмата е „Шибил“, вдъхновен от разказа на Йордан Йовков. Българска нишка има и в забавната история „Босият император“, своеобразно продължение на „Белгийският крал“, който също ще можем да си припомним на безплатна прожекция.
Дългото чакане за обралият куп награди „Паразит“ ще свърши именно на феста. Корейският филм взе Златен Глобус, Златна палма и 4-ри Оскар-а, като именно в рамките на София филм фест в Пловдив публиката под тепетата най-накрая ще може да се наслади на супер награждаваната лента. Освен него ще гледаме и носителят на „Златна мечка“ от Берлин 2019 „Синоними“.
На големия екран на LUCKY Дом на киното ще видим най-новите роли на редица любими актьори. Уилям Дефо и Робърт Патисън са част от вълнуващата история „Фарът“. В „Прегоряла ерес“ на режисьора Джузепе Капотонди ще гледаме вокала на Ролинг Стоунс Мик Джагър в партньорство с легендата Доналд Съдърланд. Страхотен актьорски състав събира и култовият Джим Джармуш в зомби комедията „Мъртвите не умират“ със Адам Драйвър, Бил Мъри и Стив Бушеми.
Любими фигури от света на музиката също ще станат част от фестивала. В „Бащите на хардкора“ ще научим историята на култовата група Agnostic Front.3D прожеккцията „Кънингам 3D” ще ни покаже живота на съвременния танцьор Марс Кънингам, партнирал си с легендата на съвременното изкуство Робърт Раушенберг. В „Шарл за Азнавур“ известният френски музикант снима своя собствен живот на кино лента. Любителите на карибските ритми не бива да пропускат „Ина де Ярд“.
Друга световна легенда – но от света на спорта – също ще оживее на големия екран в рамките на София филм фест в Пловдив. Изцяло новия документален филм на режисьора Асиф Кападия „Диего Марадона“ ще представи куп непоказвани кадри, предоставени лично от аржентинския футболен магьосник.
Два други документални филма на руснака Виталий Мански ни вкарват в много по-проблематични истории. В „Под слънцето“ той показва неофициално заснети кадри от Северна Корея, а „Свидетелите на Путин“ представя моменти от изгряването на звездата на настоящия лидер на Русия.
Няколко други големи режисьора от последните години също стават част от фестивала с игрални филми. Италианецът Пиетро Марчело представя „Мартин Идън“, а Кен Лоуч – типична своя история в „Извинявайте, че не ви намерихме“.
По време на фестивала ще можем да си припомним и няколко любими стари заглавия. Едно от тях е„Отбивки“ - носител на „Оскар“ за най-добър адаптиран сценарий, както и най-добър сценарий на наградите „Златен глобус“. Други две са на финландската легенда Аки Каурисмаки – „Бохеми“ и „Наех наемен убиец“.
Билетите ще са на цена от 8 лева, а за учащи и пенсионери – по 6 лв. Карта за 5 прожекции е с цена 35 лв. Можете да ги закупите от касата LUCKY Дом на киното, както и онлайн от сайтовете  kinolucky.com и boxoffice.bg. Там ще може да се види и пълната програма на фестивала.