Негово превъзходителство Кристоф Айхорн - посланик на Германия у нас, откри днес изложба в Дома на културата „Борис Христов“, посветена на 30-годишнината  от Обединението на Федерална република Германия. Тя е под мотото „Преломът на Изток. Живот в преход” и е посветена на първите години след обявяването на Германското единство през 1990 г., като акцентира върху опита на хората в Източна Германия, натрупан по време на прехода. Техният живот, както и ежедневието на хората в Източна Европа, включително и в България, коренно са се променили след историческия прелом през 1989-та/1990-та година.

Автор на изложбата е историкът - публицист Щефан Волле, а експозицията е издадена от Федералната фондация за преосмисляне на диктатурата на ГЕСП, съвместно с пълномощника на федералното правителство за новите федерални провинции. Във всяко от 20-те пана със снимки и текст има QR код, след сканирането на който може да бъдат проследени сайтове с интервюта и разкази на съвременници на събитията и темите, описани в изложбените пана.

Приветствие по повод на откриването отправиха също Пламен Панов – заместник-кмет по култура, археология и туризъм  на община Пловдив и д-р Мариана Чолакова – почетен консул на Германия в Пловдив. Сред гостите бяха още Председателят на Общински съвет  Пловдив инж. Александър Държиков, заместник областният управител на област Пловдив Евелина Апостолова, заместник-кметът по образование и бизнес развити Стефан Стоянов, почетният консул на Чехия в Пловдив д-р Иван Соколов, почетния консул на Молдова в Пловдив Веселин Чипев, ректорът на МУ Пловдив проф. д-р Мариана Мурджева

" Бях тук за Празника на Съединението, по препоръка на Мариана посетих и град Съединение. Думата „съединение“ е много специална за нас.  Това какво означава за нас германците съединението може да видите на тази изложба. Ще ви покажа една единствена снимка, която казва всичко. Когато погледнете очите на тези хора на снимката ще видите всички емоции – радостта, изненадата, които са били в тях преди 30 години, повече няма нужда да се каже", каза посланик Кристоф Айхорн.

"С обединението между Източна и Западна Германия се слага край на един много тъмен период и край на комунистическата диктатура по онова време. Много е важно да си припомним тези уроци от историята", каза заместник-кметът Пламен Панов, който използва възможността да поздрави Негово превъзходителство по повод Националния празник на Германия – денят на германското единство, който е 3 октомври.

Празникът се чества от 1990 г. насам. На 3 октомври 1990 г. ГДР става част от Германия. Първоначалната идея е била националният празник, свързан с обединението на страната, да е на 9 ноември (в деня на падането на Берлинската стена), но след това е взето решение да не се обвързва с този момент,“ ... защото този ден се свързва с тъмен период в историята на Германия".

На 03 октомври 1990 над Райхстага се издига флагът на обединена Германия с приемането на споразумение за обединението на Западна и Източна Германия. Берлин е избран за столица на новата държава. Започва изтеглянето на съветските войски от територията на ГДР. От страна на СССР договорът е подписан от Едуард Шеварднадзе.

Изложбата в Дома на културата може да бъде видяна до 23 октомври.