Вече девети ден София Филм Фест в Lucky Дом на киното продължава да среща пловдивската публика със специална селекция от световното кино. От 18:30 часа днес е началото на документалния филм “Под слънцето”, една копродукция на Чехия, Русия, Германия, Латвия и Северна Корея. След като години наред руският режисьор Виталий Мански води преговори с правителството на Северна Корея, най-накрая е поканен да заснеме филм за живота на едно момиче и неговото семейство в годината, в която малката се подготвя за участие в празненствата по случай рождения ден на Ким Чен-Ир, честван под името Ден на изгряващата звезда. „Татко казва, че Корея е най-красивата страна на света“, споделя 8-годишната Зин-Ми. Може и да изглежда, че филмът на Мански снима радостта на момиченцето, патриотичните училищни паради и уроците по танци или пък родителите, с които заедно ядат вкусна храна в симпатичния им апартамент... но служителите на властта, които следят снимачния процес, не осъзнават, че Мански продължава да снима, след като вече е извикал „Край!“...
В 20:45 часа можете да гледате Уилям Дефо и Робърт Патинсън във “Фарът”. В края на XIX век бившият дърводелец Ефраим Уинслоу заминава с лодка за отдалечен остров, където получава работа като надзирател на фар заедно с бъбривия застаряващ Томас Уейк. Още на първия ден Уинслоу забелязва, че на койката му има дупка. Там той открива малка фигурка на русалка и я прибира в джоба си. Уейк започва да изглежда все по-странен и подозрителен, след като Уинслоу открива, че всяка нощ той се изкачва на върха на фара и се съблича. Уинслоу решава да не обръща внимание, но неочаквано се оказва в дълбините на океана, където е ужасен от видението на русалка, носеща се между дънерите на дървета. Събуждайки се, той разбира, че всичко е било сън.
Във връзка с пандемията от Covid 19 са изпълнени всички изисквания за безопасност на Министерство на здравеопазването - максималната запълненост на залите ще бъде до 50%, а билети ще се продават през място.