Още трима медици се заразиха с коронавирус в Пловдив област, показват данните на Регионалната здравна инспекция. Това са лекар-специализант и медицинска  сестра – СБАЛ “Уромедикс“ – Пловдив и един общопрактикуващ лекар от областния център.

 

Към 16 октомври  на територията  на Пловдивска област има  85 новодиагностицирани  случаи на COVID-19. Регистрираните в Националната информационна система са  общо 2422.
 Под карантина са 916 лица, а на домашно лечение – 579.


„Хоспитализирани за последните 24 часа са 4-ма души – 3 жени на 61г., 73г. и 45г. от Пловдив и един мъж на 60г. от община Стамболийски.  Всички са в добро състояние.  Общият брой на лицата, които се лекуват в болничните заведения е 192, като от тях с потвърдена диагноза на коронавирус са 164. 3-ма пациенти са на интензивно лечение. По данни на болниците свободните легла за лечение на К-19 са 82, а тези за интензивно – 27.

Свободните стаи за пациенти с непотвърден коронавирус са 14“, уточни областният управител и председател на ОКЩ Дани Каназирева.

За последното денонощие има един починал пациент - мъж на 57г. от Раковски с придружаващи заболявания: онкологично, сърдечно и друго заболяване.

В основно училище “ Яне Сандански „ Пловдив е  диагностициран учител по рисуване. Последното му посещение на работното място е от 12 октомври. Издадено е  предписание до директора на училището за завишаване на контрола по спазване на противоепидемичните мерки, завишаване кратността на дезинфекцията и правилната и постоянна употреба на лични предпазни средства от педагогическия персонал.
 В  ОУ“ Душо Хаджидеков“ Пловдив- на 15 октомври  е диагностициран ученик от карантинирания 7 ж клас\ Детето е в добро общо състояние, с леки оплаквания, оставено на домашно лечение.
 В  ДГ“ Пинокио“ Хисар e  диагностициран помощник-възпитател. Предписание е издадено  до директора на детското заведение за завишаване на контрола по спазване на противоепидемичните мерки, завишаване кратността на дезинфекцията и правилната и постоянна употреба на лични предпазни средства и карантина на контактните 9 деца и 3 лица персонал.


Най-голям е броя на новозаразените  в Пловдив – 52. Останалите са в общините, както следва: Асеновград-16, Марица – 5, Раковски – 4, Карлово – 2 и по 1 в Калояново, Родопи, Перущица, Стамболийски, Съединение и Хисаря.