Военновъздушните сили, Съвместното командване на специалните операции и кампанията „Бъди войник“ направиха неповторимо събитие в центъра на Пловдив с акцент професионализма, отговорността, уменията, риска, високата квалификация и адреналина в професията „военнослужещ“.

Близо 70 новоназначени военнослужещи от Съвместното командване на специалните операции(СКСО) положиха военна клетва днес, 19 октомври, на централния площад в Пловдив. За първи път тържественият ритуал съвпадна с провеждането на информационната кампания „Бъди войник“.

По повод бойния празник на военния парашутист – 18 октомври, със заповеди на министъра на отбраната и на началника на отбраната за високи резултати в бойната подготовка бяха наградени военнослужещи от СКСО. Наградите връчи командирът на СКСО генерал-майор Явор Матеев. На празника присъстваха началникът на Националния военен университет „В. Левски“ бригаден генерал Иван Маламов, бригаден генерал Деян Дешков, командир на 61-ва бригада, кметът Здравко Димитров, областният управител на Пловдив Дани Каназирева, Негово Високо Преосвещенство Пловдивският митрополит Николай, ветерани, кметове, народни представители, много граждани.

„Работи се по проект за мобилност на Силите за специални операции. Бойните бронирани машини, предвидени по него, са от 50 до 100 и ще са предназначени за изпълнението на задачи за борба с тероризма“, съобщи командирът на СКСО генерал-майор Явор Матеев.

В СКСО с последните конкурси са попълнени вакантните длъжности за войници. До нова година се очаква да бъде окомплектован и първоначалният състав на оркестъра на СКСО, съобщи още генерал-майор Матеев.

Атрактивни авиационни демонстрации на самолети и вертолети от състава на ВВС бяха част от кампанията „Бъди войник“ в Пловдив. Военнослужещи от Съвместното командване на специалните операции изпълниха алпийски техники и показаха действия по неутрализиране на терористи и освобождаване на заложник. Те демонстрираха и техники по стрелба със симулационни боеприпаси, както и военни ръкопашни техники. Вниманието на присъстващите приковаха и скоковете с парашут, изпълнени също от военнослужещи от СКСО. 

Парашутист предложи в небето брак на любимата си по време на зрелищното шоу.

От името на старши лейтенант Никола Величков негова колежка развя от парашута си транспарант с надпис „Десислава Тенева, ще се омъжиш ли за мен?“ Любимата му се разплака от щастие и отговори с „Да!“

Двамата влюбени са 28-годишни и са заедно от година.

Сухопътните войски участваха в кампанията „Бъди войник“ с показ на военна техника. Специализиран екип за разузнаване, извличане и обезвреждане на мини, невзривени боеприпаси и импровизирани взривни устройства от 55-ти инженерен полк представи оборудването, с което изпълнява поставени задачи в помощ на населението.