Световният ден на мигриращите риби ще бъде отбелязан с почистване коритото на река Въча и зарибяване на реката.

От Община Кричим, Сдружение "Балканка" и СНЦ "Олимпик 2002" обединяват усилия.

„Ще се включим в кампанията за пета поредна година, като тази година избрахме първо да почистим бреговете на река Въча в участъка на селата Йоаким Груево, Куртово Конаре и град Кричим, а след това ще пуснем малки пъстървички под мотото: "Дай шанс на балканката"”, казват организаторите.

Тази година река Въча попадна в елитния списък с реките, където е забранено задържането на екземпляри от видa балканска пъстърва.

„Продължаваме с последователната ни политика насочена към реките в специален режим на риболов в България, а именно реки, в които е забранено задържането на екземпляри от местната речна балканска пъстърва. Целта е да се заостри вниманието върху два основни проблема - бракониерството и замърсяването с битови отпадъци на речните корита.
Желанието ни е в акциите да бъдат въвличани и повече местни жители, защото основната отговорност за опазването на една река е тяхна.”, казват още организаторите на инициативата.

През последните няколко години с помощта на доброволци бяха събрани хиляди чували с боклуци от реките на България и извозени до регламентираните сметища в съответния населен район.

Сборният пункт е тази събота, 24 октомври от 9 часа при моста на село Йоаким Груево – координати 42.119136, 24.555732.

Начало на почистването ще бъде дадено в 10 часа, а зарибяването започва в 12,30 часа.

„Тъй като ще чистим река, който има ботуши или гумен гащеризон, да ги носи. Който няма, по брега има достатъчно боклуци. Реката ще бъде разделена предварително на пунктове, като всеки пункт ще има отговорник, който ще държи връзка с главния координатор.
Чувалите, ръкавиците и извозването на боклука са наша грижа, от вас искаме да си вземете най-доброто настроение”, казват още организаторите на акцията.