Личните лекари ще издават направления за бързи, а не за PCR тестове от ноември. Регионалните здравни инспекции ще са тези, които ще назначават PCR изследване, но това ще се случва след положителен бърз тест. Това каза  пред БНТ управителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) проф. Петко Салчев.

"Взето е решение на Надзорния съвет на НЗОК - от ноември няма да се плащат класическите полимеразни PCR тестове, ще се плащат бързите тестове по направленията на личните лекари. Специалистите ще им помагат да установяват дали даденият пациент е заразен или не с COVID-19, което ще бъде с обикновени направления към лабораториите, с които ние имаме договор, и ако се установи, че даденият пациент е реално заразен с COVID-19 инфекцията, тогава РЗИ ще пусне истинския PCR тест направлението за допълнително потвърждаване на резултата", обясни управителят на НЗОК.

 

Все още не е изчислено колко точно ще струват бързите тестове. Приблизителната цена е между 13 и 20 лв. в зависимост от доставчика и заплащането за работа.

 

Направленията за бързите тестове ще бъдат безлимитни. До седмица ще стане ясно какво ще струват на НЗОК.

 

"Слуховете, че PCR тестовете са лимитни не са достоверни. Плащаме до 4 000 на ден, но тези са определени на базата на това колко може да изработят лабораториите. Ако има нужда от повече, РЗИ могат да пуснат и повече, никой няма да откаже да бъде заплатено", заяви проф. Салчев.

 

Не е ясно и колко пари трябва да задели касата за тестовете с направления от семейните лекари.

 

Българският лекарски съюз и Здравната каса тепърва ще договарят условията за тестовете, които ще назначават семейните лекари.

 

Очаква се процесът да приключи до края на следващата седмица.

 

Според ръководството на НЗОК касата ще може да се разплати с всички договорени партньори до края на годината.

 

Клинични пътеки 39 и 48, които са за лечение на белодробни заболявания при установен COVID-19, ще се заплащат по 1200 лв. При нормална пневмония се запазва същата цена. Според  проф. Салчев няма случаи на злоупотреба отстрана на болниците с диагнозата за Ковид-19.