Със заповед на РЗИ се разкриват още  142 легла за лечение на пациенти с Ковид -19, като се включват още  нови три нови болници МБАЛ "Тримонциум",  МБАЛ "Парк Хоспитал" и МБАЛ "Медлайн ". Разкритите легла там съответно са 24, 26 и 30. Останалите легла са 16  в Транспортна болница, по 10 легла в болниците „Каспела“ , „Пълмед“  и „Еврхопистал“, а в  УМБАЛ „Пловдив“ – 16 стаи за лекуване на пациенти с непотвърден коронавирус. 

Това съобщи областният управител и председател на ОКЩ Дани Каназирева на извънредна пресконференция, на която присъстваха главният секретар на РЗИ д-р Сийка Димчева и управителят на МБАЛ “Св. Мина“ проф. Петър Петров.

„Напрежението расте. Ситуацията се усложнява. Въпреки че имаме не малък процент разкрити легла, всяка вечер  е все по-напрегната, особено с леглата и стаите за пациенти с  непотвърден Ковид. Имаме и над 2500 души на домашно лечение, обясни Каназирева.

Тя съобщи, че паралелно с това започва поетапното  преобразуване на  МБАЛ „Света Мина“  в болница за лечение  само на пациенти с коронавирус. В нея ще  има 150 легла за  средно тежки случаи.

„Избрахме тази болница, защото извън пациентите с коронавирус има само 23 болни в другите отделение, което  позволява бързото им прехвърляне. Освен това, болницата е на място, което позволява линейките много бързо да транспортират при нужда  болни до  интензивните  отделения. Разчитам напълно на проф. Петров за организацията, като от областния щаб ще осигурим още един лекар, който ще помага за това, допълни областният управител и подчерта, че преобразуването ще става поетапно, за да се подсигурят първо необходимите екипи.

„Вече няколко  частни болници обеща, че ще предоставят екипи – лекари и сестри. Разговарях и с   управителите  на  общинските ДКЦ-та, трима от тях  изразиха готовност  самите те да  влязат в болницата.“, заяви Каназирева.

Тя поясни, че ще разговоря с  групите в ОбС, за да се гласува фонд,  от които да се плащат допълни средства на  персонала  в „Св. Мина“.

От своя страна управителят на болницата проф. Петров допълни, че две от отделенията –кардиологично и АГ ще бъдат преместени в базата на ул. Весела, а останалите ще бъдат преобразувани. Предстоят разговори с работещите в тях, за да бъдат сформирани и екипите.

Областният управител съобщи още, че са проведени разговори с ректора на Медицинския университет – проф.  Мариана  Мурджева, във връзка с кампанията за набиране на стажант- лекари. Първите седем от тях вече са подписали договори с болница Каспела и ще получават възнаграждения.

След преобразуването на „Света Мина“ в Пловдив и областта вече ще има 889 легла.

 

Свободните легла към 14.30 часа, според Областната информационна система, са 70, свободните стаи за пациенти с непотвърден К-19  са 13, а 9 са свободните интензивни легла.