В усложнената и тягостна обстановка, в която глобалната пандемия постави целия свят, в галерия "Аспект" представяме изложба на тема щастие. Без да търси непременно парадокса, Владимир Запрянов е решил да озаглави своята четвърта самостоятелна изява в Пловдив „Теория на щастието”. А защо се е спрял точно на това мото, художникът споделя: „Слушайки джаз в ателието, се заслушах в едно парче на Майкъл Франкс, което се нарича „Предпочитам да съм щастлив, отколкото прав” и то ме накара да се замисля какъв смисъл влагаме в тази ефимерна дума щастие, успяваме ли да го постигнем, къде го намираме... Тази изложба е моят личен отговор на тези екзистенциални въпроси.”

Картините Владо създава между двата пика на епидемията, когато се оттегля в родното село на баща си, давайки си време да спре, да се огледа и да пренареди приоритетите си. Сред природата той се чувства пълноценен, осъзнава, че състезанието не е всичко, че по-важна е хармонията, изконните човешки ценности; че когато всичко спре, се опираме на семейството, любовта и приятелството. В този смисъл картините от тази изложба са съвременни, но и безвремеви. Те са своеобразен контрапункт на това, което преживяваме - страх, безнадежност, гняв и безсилие. На тези негативни емоции художникът противопоставя пасторалната идилия от детството при баба и дядо на село, спокойствието и лечебната сила на природата, красотата на истинските, натуралните неща. Живописната техника, с която борави, е акрил и масло върху платно, но далеч по- интересна е естетиката на колекцията, изразяваща се в опита на художника да примири реализма и абстрактното. „Да открия реализма в абстрактната визия за мен е предизвикателство; има идеи, които можеш да изразиш на чисто абстрактно ниво, но има и моменти, в които изобразителното представяне изисква преливане на стиловете, и това за мен е посоката.” – разказва Владо.

„Теория на щастието” се открива не случайно на 18 ноември, това е Рожденният ден на художника и той си е създал своеобразна традиция да го отбелязва с нова изложба. Всеки, който иска да го поздрави, може да дойде на вернисажа в галерия "Аспект" от 13.00 до19.00 часа, а изложбата ще бъде на разположение в галерията до 8 декември.