Общинските съветници на Пловдив приеха с пълно единодушие предложението за закупуване на нов линеен ускорител за Комплексния онкологичен център. Това стана на днешната сесия на местния парламент. 

"През линейния ускорител минават по 70 пациенти на ден, т.е. около 1300 на месец. Той работи от 7.30 до 23 часа вечерта. Имаме записани пациенти до 17 декември предварително не само от Пловдив, а от цялата страна. Имаме огромна нужда от нов линеен ускорител", зяви управителят на КОЦ Пловдив доц. д-р Пламен Фотев.

Той припочни, че Изискването при всяко лъчелечение е да има два ускорителя. Новият е възможности за радиохирургия.

Сесията на Общински съвет Пловдив започна с кворум от 34 съветници или с 1/3 от общия им брой, после дойдоха още старейшини.

Заради увеличения брой от заразени в страната и областта сесията се провежда отново в Дома на културата „Борис Христов“.

Заседанието се води от зам.-председателя от ГЕРБ Стефан Дедев. Причината е, че Александър Държиков е болен от COVID-19. Тодор Чонов пък е заел мястото на кмета Здравко Димитров, който също е положителен и се лекува.

Бившият вече зам.-кмет на Пловдив Илия Кирчев бе отстранен като зам.-председател на Управителния съвет на Общинска фондация „Пловдив 2019“, решиха общинските съветници. Освобождението му бе неоспорено; това, което породи дискусии, обаче, бе изборът на негов наследник.

Зам.-кметът по култура Пламен Панов предложи това да е новият зам.-кмет Величко Родопски, председателят на групата на ГЕРБ в ОбС Йордан Илиев пък номинира Валери Кьорленски, което и предизвика вълна от коментари в залата. В крайна сметка мнозинството от общинските съветници от ГЕРБ подкрепи Валери Кьорленски. По-късно след близо два часа скандал общинските съветници дариха 83 000  лв. от бюджета на Община Пловдив на МБАЛ „Св. Мина”, която от няколко дни работи като COVID болница. Това реши местния парламент с 36 гласа „за“ и 1 „въздържал се“.