Върховният административен съд е отменил като незаконосъобразна общинската наредба, която въведе преди години платено паркиране пред жилищните блокове в Пловдив. Това стана след жалба на бившия кмет на града  и  настоящ депутат Славчо Атанасов.

 "Спечелихме делото срещу общинската наредба за скобите за паркиране. Върховният административен съд на последна инстанция се произнесе, че тази част от наредбата трябва да отпадне. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване", съобщи народният представител.


 
По думите му наредбата на общината е несправедлива, неправилна, правно неиздържана, дискриминационна и най-вече създава огромно напрежение между пловдивчани. "Тя доведе и до междусъседски конфликти. Радвам се, че справедливостта тържествува в лицето на окончателното решение на ВАС! Край на скобите пред блоковете!", завършва бившият кмет.

Хиляди са пловдивчаните, които плащат по 20 лева на месец, за да имат място пред блока да паркират. С отпадането на скобите има вероятност рязко да намалеят приходите в общината.

Платеното паркиране пред блока беше въведено преди няколко години. На мястото на старите грозни гаражи се правят паркинги със скоби и ако за дадено място има няколко кандидата, се наддава. Само в район "Централен" са изградени над 400 такива места. Всеки който си закупи скоба за платена паркиране плаща по 20 лева за мястото.

От общината тепърва ще се запознават с решението на ВАС и тогава ще коментират. Не е изключено хилядите пловдивчани, плащали досега, да заведат дела да им върнат парите.