В Пловдив и областта учениците  от 5 до 12 клас ще учат онлайн през следващите две седмици. Решението е на Областния кризисен щаб.

„ Решението бе взето изключително трудно и аргументите на всички страни са правилни. От една страна, мерките не могат да засягат по този начин децата -  държим ги вкъщи повече от 3 седмици. Всеки пита след това какво ще се случи. От друга страна обаче, са лекарите и директорите на болници, които казват, че ситуацията е изключителна тежка и персоналът  в отделенията наистина е на края на силите си, коментира областният управител и председател на Щаба Дани Каназирева.

Тя посочи, че решението е взето именно заради усложнената епидемична обстановка и с цел да се задържи заболеваемостта, което показват последните данни на РЗИ.

Според д-р Сийка Димчева след скока на заболеваемост, вече четвърти ден, се наблюдава задържане -  около  670 на 100 000 заболели.

Началникът на РУО- Пловдив Иванка Киркова каза, че е гласувала „въздържал се“, защото МОН са дали достатъчно възможности и избор на директорите за организиране на обучението присъствено или онлайн.

„Надявам се, че това решение е правилно и то ще доведе до намаляване на случаите и до справяне на областта със ситуацията, но се притеснява за образованието”, добави Киркова.

Областният управител съобщи, че ситуацията наистина е много усложнена. За да се отговори на ръста на заболеваемост с решение на Медицинския щаб и заповед на РЗИ, се разкриват нови легла в четирите университетски болници – „Свети Георги“, „Каспела“, „Пълмед“ и „Пловдив“. Така до края на седмицата в болниците в Пловдив и областта леглата за лечение на Ковид-19 ще станат 1100.