Eпидемичната извънредна обстановка в България в борбата с пандемията на COVID-19  се удължава с два месеца. Това обяви министърът на здравеопазването Костадин Ангелов на специална пресконференция в Министерския съвет след заседанието на правителството, което прие неговото искане за нови строги мерки за безопасност.

  Въвеждат мерки, които ще важат от петък 27 ноември до 21 декември. Мерките са следните:

Преустановяват се присъствените учебни занятия във всички образователни институции.В това число влизат всички ученици от 1 до 12 клас; всички извънкласни занимания, всички висши училища, всички присъствени и групови занятия във центрове и школи.

Спират се посещенията в детски ясли, градини, детски центрове и групи, предоставящи организирани групови услуги за деца.

Няма да се провеждат  конгреси, семинари, обучения, тиймбилдинги в присъствена форма.

Не се позволява се провеждането на групови културни и развлекателни мероприятия, изключения прави посещението на театър при заетост на местата до 30% от общия капацитет, спазване на дистанция и носенето на маска

Няма да  допуска провеждането и организирането на събирания и тържества от частен характер с присъствието на над 15 човека.


Без индивидуален и колективни спортувания за лица до 18-годишна възраст. Състезанията за тези над 18-годишна възраст ще се провеждат без публика.


Няма да работят фитнесцентровете, игрални зали, казина.


Преустановява се работата на заведенията за хранене и развлечения, допускат се доставки или вземане на храна
Преустановява се работата на моловете и търговски центрове, с изключение на банки, аптеки, оптики, зоомагазини, доставчици на услуги, които се намират в моловете. Малките магазини продължават да работят при сегашните условия.
Спират се организираните туристически пътувания и екскурзии.

Храмове, паркове и градини остават отворени, няма да бъде налаган вечерен час.

Ограничителните мерки за за три седмици.

 

"Не налагаме вечерен час, няма и други строги мерки, които са характерни за някои от държавите за територията на Европейския съюз и други наши съседни държави", обяви още министър  Костадин  Ангелов.

"Това е трудно решение на правителството, но не мога да скрия благодарността си за това навременно решение, каза началникът  на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски. - Тук не става въпрос за затваряне по домовете, но целта е да се намали нивото на заболеваемостта, което ще настъпи най-рано към края на втората седмица и намаляване на смъртността, което се очаква към втората и края на третата седмица."

"Това е абсолютно необходимо, за да може здравната система да удържи. Имаме достатъчно медициснки легла, но с напредването на епидемията намалява броят на медицинските лица, които могат да се грижат за болните, каза още ген. Мутафчийски. - Училищата, моловете, фитнесите, ресторантите и др. са най-рисковите места, където се събират хора. Ограничаването на контактите в тези места ще доведе до голям спад в рисковите контакти."

Мерките, които влизат от петък, имат за цел да стигнем до платото на заразени и смъртни случаи, това заяви от своя страна главния санитарен инспектор  доц. Ангел Кунчев. Той добави, че няма отговорно правителство, което пасивно да гледа тези данни, без да вземе мерки.

„Европа е континентът, който продължава да е в разгара на епидемията  – защо е така е трудно обяснимо, но е факт. В ЕС за последните 14 дни имаме 3 млн.  заразени, 50 000 починаха. Защо сега взехме тези мерки – половината от обществото  смята, че трябва да са още по-строги. Другата половина мисли, че няма нужда от мерките..

Само че такива решения, не се взимат на база емоции, взимат се на базата на факти, следим 17 показателя, сравняваме ги с другите държави  и взимаме решения, с които да намерим сечението, с което да пазим здравето на хората и икономиката”, каза членът на НОЩ.

Той каза, че по показателя строгост на мерките е между 70 и 75 по индекс, а в други  страни стигат до 86, като Израел, Гърция и Румъния. Там не можеше да се излезе без да се пуска уведомление.

Нашите мерки са съпоставими с Испания, Италия и Франция.

Доц. Кунчев каза, че затварят детски градини, училища и фитнеси, защото научно това са местата, които има най-голям риск за заразяване. Едно заразено дете , затворено за 5-6 часа с други – има огромен шанс да зарази другите, във фитнесите е същото, където разпръскването на вирусите, ако е заразен е голям.

„Най-добрите приятели са ни тези, с които не се срещаме в момента. Не правете огромни събития”, каза Кунчев.