Петото издание на форума за ученически иновации „Аз променям моето училище“ ще се състои в онлайн формат. Епидемиологичната обстановка и заповедта за обучение от разстояние в електронна среда за всички ученици до 21 декември наложи тазгодишното събитие също да се проведе виртуално. Инициативата е Община Пловдив и на образователен портал „Уча в Пловдив“.

Ученици от 14 учебни заведения представят свои разработки, проекти, иновативни практики и онлайн инициативи.

„Пандемията и обучението от разстояние в електронна среда поставят цялата система пред ново предизвикателство. Надявам се да покажем, че във всяко предизвикателство се крият и нови възможности. Да не спираме да бъдем иновативни и да правим качествено образование“, призовава зам.-кметът „Образование и бизнес развитие“ Стефан Стоянов.

Според организаторите от „Уча в Пловдив“ в условията на пандемия образователната общност има необходимост да бъде насърчена и окуражена, защото социалната дистанция поражда дефицит на внимание, а обмяната на идеи, макар и онлайн, е един от сигурните начини, че няма да бъде прекъснато взаимодействието между учениците.

Всяко от училищата, които участват на доброволен принцип, презентира своя успешна инициатива, добра практика, иновация, събитие или кампания по идея на учениците.

Кодиране на видеоигри, група от компютърни програми за обработка на български език, мобилно приложение за Android, съдържащо дигитален бележник за следене на продуктивността и вградена социална мрежа за предизвикателства, безжично управляем робот са част от разработките, които представят гимназистите. Учениците разказват как Лего прави ученето по различни предмети забавно и интересно, как се програмира с Micro bit, отварят вратата на своята STEМ класна стая или на лабораторията, за да покажат тънкостите при производството на дезинфектант. И в условията на пандемия ученическите парламенти по места продължават да обединяват и вдъхновяват своите съученици със забавни и полезни инициативи. Гимназистите  представят още проект за животоподдържаща система за полети до Марс и разказват как се печели европейска награда за предприемаческо училище номер едно. Как да се научим да защитаваме правата си и да поемаме отговорност показват още младите хора, но със средствата на театъра. Показват как новите технологии помагат на бъдещите танцьори да се обучават успешно и в онлайн режим. Курсови и дипломни проекти преобразяват външното и вътрешното пространство в училище.

Видео материалът се разпространява чрез каналите на Община Пловдив – официален уебсайт, социални мрежи. Образователен портал „Уча в Пловдив“ също популяризира видеото в сайта, фейсбук страницата си и You Tube.