25 526 души са получили актове с глоби за неносене на предпазна маска от 13 март досега, други 25 000 са с предупреждение.  Това съобщи  министърът на вътрешните работи  Христо Терзийски в ефира на „Тази сутрин“ по Нова телевизия.

Санкцията за физически лица е между 300 и 1000 лв. при първо нарушение. Двама души имат и ефективна присъда за неспазване на карантина – един от Пловдив и един от Русе. Те са лишени от свобода за три месеца, лицето от Пловдив има и наложена глоба от 10 000 лева.

От 1 декември до момента са проверени 1909 търговски обекта, съставени са 19 акта, 5 от които са в София, както и 396 протокола за предупреждение. Те са за неспазване на дистанция и други нарушения.

Миналата седмица проверяващите са открили работещо заведение, в което са се намирали 40, тази събота – още 3 работещи ресторанта, единият отново с 40 човека. От 500 и 2000 лв. за първо нарушение и до 5 хил. лв. за второ е санкцията за юридически лица.

Терзийски беше категоричен, че ще се ваксинира – и като ръководител, за да даде пример, и по лични убеждения. 11 202 служители на МВР са обявили, че са в готовност да си поставят ваксина. В момента полицаите са спокойни и работят при нормални условия.

Въпреки икономическата криза тази година не се наблюдава ръст на престъпленията, казва още вътрешният министър. Напротив – всички видове престъпления са намалели спрямо миналата година, освен домашното насилие, което се запазва на същите нива.

По думите му вероятно безработна е 34-годишната жена, която вчера ограби магазин в София. Тя е задържана за 72-часа и ще й бъдат назначени психиатрични експертизи, за да се установи мотивът. Характерно е, че не е направила нищо, за да се дегизира, пистолетът е бил газов, регистриран на неин близък, разказва Терзийски. Не можем да си позволим полицаи на всеки търговски обект, служителите на охранителната фирма са действали адекватно, има системи за сигурност, камери. Предстоят празници – трябва да сме на местата, където има най голяма необходимост, добавя той.