Община Пловдив затваря едната лента на северното платно на бул. „Христо Ботев“, в непосредствена близост до опасната сграда на бившия тютюнев склад на Сточна гара. Това заяви кметът Здравко Димитров, след като днес проведе среща със заместник-министъра на културата Амелия Гешева, собствениците на имота, юристи и експерти по опазването на недвижимото културно наследство от Министерство на културата.

„Инициирах тази среща, за да намерим възможно най-доброто решение на този казус. Животът и здравето на хората са от първостепенно значение, затова от Община Пловдив предприемаме тези стъпки“, каза кметът Здравко Димитров, като малко по-късно посети обекта на място.

До спешната мярка се стига, след като на два пъти бе спирана процедурата по безопасно премахване на склада. Вторият път е отпреди няколко дни, когато е подадено искане от физическо лице към Министерството на културата и НИНКН за обявяване на статут на сградата -дали е паметник на културата, или не е.

Припомняме, че сградата не е обявена за паметник на културата, но се намира в охранителна зона по реда на Закона за културното наследство.

„В момента се разглежда процедурата за определяне на статута и докато тя не приключи, не могат да се предприемат никакви действия от страна на институциите, с изключение на обезопасяване на сградата и зоната около нея, с оглед защита на гражданите“, посочи заместник-министър Амелия Гешева. Тя допълни, че по закон в рамките на 6 месеца НИНКН трябва да вземе решение, но с оглед на големия обем на вече събрани документи специалистите ще се произнесат в рамките на 2 месеца. Гешева подчерта, че в ход е и друга процедура, при която трябва да се финализира работата на комисията по чл.72-73 от ЗКН за уточняване на състоянието на сградата.

„Сградата не може да се укрепи, може единствено да се огради“, посочи един от собствениците Пламен Моравенов, като допълни, че разполага с експертизи отпреди 10 години, а съдебно решение постановява, че складът трябва да бъде премахнат.

Той заяви още, че сградата е опасна както за преминаващите пешеходци, шофьори на автомобили, но и за самонастанилите се вътре клошари, допълни, че към момента няма проект за нова сграда.

По думите на заместник-министър Амелия Гешева приключва процесът по определяне на границите и режимите на „тютюневия град“ и цялата зона, включително и на прилежащите охранителни зони. Очакванията са най-късно в началото на следващия месец документите от Община Пловдив да бъдат внесени в Министерство на културата.

Тя съобщи още, че в момента се изготвят документите за прехвърляне за собствеността на Епископската базилика на Филипопол от държавата на община Пловдив, като вече е ясно, че общо 20 специалисти ще работят вътре.