Областният кризисен щаб ще наложи санкции заради нарушения на противоепидемичните мерки, констатирани по време на проведеното тази сутрин  във водите на река Тунджа в Калофер  традиционно мъжко  хоро. Това заяви областният управител Дани Каназирева. Ритуалът се прави  всяка година на Йордановден. Участниците в него днес, които са само мъже не носиха предпазни маски и бяха близо един до друг. 

"Уважавам традициите, неведнъж съм присъствала на мъжкото хоро в Калофер. Ситуацията сега е различна, трябва да се спазва заповедта на министъра на здравеопазването за ограничителните мерки по време на пандемията на COVID-19", поясни още Дани Каназирева.

Тя припомни още, че освен разпоредбите на здравното министерство  има решение на ОКЩ от 16.11.2020г.,  според което организацията, контролът и спазването на мерките при организирани събития са от компетенциите на Общинските кризисни щабове и на кметовете по места. В случай на невъзможност от спазване на физическа дистанция от 1,5 метра при провеждане на мероприятия от масов характер, участниците в допуснатото събитие са длъжни да имат поставена защитна маска за лице или друго средство, покриващо носа и устата.

Дани Каназирева добави, че вариантите за глобите са два. Първият е санкция  от 1000 лева и може да се наложи на кмета на Калофер Румен Стоянов. Втората е в размер на 2000 лева и ще бъде санкционирана с тази сума местната администрация, като юридическо лице.

"Продължаваме с проверката и в зависимост от крайния резултат, ще решим кой ще бъде глобен", заяви Дани Каназирева.

Тя добави, че за разлика от Калофер в община Пловдив са взети всички предпазни мерки по време на провеждането на ритуала с изваждането на богоявленския кръст от водите на река Марица. Направени са 68 антигенни теста, хората, които са присъствали са били с маски  и други предпазни средства.