Наложените ограничителни мерки срещу разпространението на коронавируса са довели до положителен ефект.  Това заяви  министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов  на редовния брифинг на здравните власти относно разпространението на COVID-19 у нас.

България  е на 24 място по заболевамоест в Европейския съюз и на трето по смъртност. Враца, Русе и Варна са областите с най-висока заболеваемост. Забелязва се тенденция за намаляване на случаите в три области - Кърджали, Разград и Габрово.

Създадена е логистика и организация за доставката и поставянето на ваксината на Moderna, увери здравният министър. На сайта на здравното министерство ще бъде публикувана подробна информация и график за доставките и имунизацията.

Кукерският фестивал в Перник тази година ще бъде отменен, обяви доц. Ангел Кунчев. По-рано през деня кмета на града е провел среща със здравните власти, за да обсъдят как обичая да се проведе, без да се застрашава здравето на обществото.

"Очакваме средата на януари, когато ще отчетем данните от Нова година. Тогава ще са минали и 10 дни от началото на учебната година. Предстои в понеделник среша с образователния министър, на която детайлно да разгледаме възможностите за другите ученици", обясни проф. Ангелов.

2000 дози от ваксината на „Модерна“ ще пристигнат на 11 януари. Това съобщи здравният министър Костадин Ангелов на редовния брифинг в Министерски съвет днес. Общият брой на поръчаните ваксини е 500 000, които ще стигнат до 250 000 граждани.

В момента тече имунизация срещу COVID в първата фаза на медиците като постоянно нараствал броя на желаещите за ваксиниране, каза още проф. Ангелов като уточни, че вече са ваксинирани 7913 души. До края на месеца трябвало да дойдат още 70 000 дози и от ваксината Пфайзер/Байонтек.

„От другата седмица имаме готовност да започнем да ваксинираме в домовете на стари хора, учителите и помощния персонал. Ще започнем от домовете, в които няма нито един заболял“, каза министърът.

Той отбеляза, че отчитаме изключително положителни данни относно заболеваемостта и смъртността от COVOD в резултат от въведението проитвоепидемични мерки. „Броят на излекуваните трайно е два пъти по-голям от броя на заразените. 47% е заетостта на леглата за интензивна грижа, а 33% на активните легла за среднотежките случаи“, каза министърът и допълни, че се обмисля да бъде намален капацитета на COVID-структурите и болниците да се върнат към нормалния си режим на работа.

Министърът коментира и броя на заразените медици, който от началото на епидемията е 9 045. „Активните случаи са 2 833. От тях на домашно лечение са 2 716 души, в лечебни заведения са 117, а в интензивни структури са 7 души - трима лекари, три медицински сестри и един санитар“, каза той.

„Следим всяка една тенденция. В момента отчитаме данните и очакваме две седмици да минат от празниците и десет дни от началото на учебната година за окончателния анализ. Предстои среща с Вълчев, за да уточним връщането на големите ученици в училищата“, допълни още той.

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев съобщи, че към момента България още е на трето място в ЕС по смъртност и на 24-о място по заболяемост от коронавирус, но с реални данни за мястото ни в Европа ще разполагаме от следващата седмица, заради Коледните и Новогодишни празници.

Той обаче отбеляза, че за първи път имаме три области в страната, които са слезли под границата 120 на 100 000: Кърджали, Разград и Габрово. С най-висока заболеваемост са Враца, Русе и Варна.