Традиционната годишна изложба на Дружеството на пловдивските художници се откри навръх Ивановден’ 2021 като част от Културния календар на Община Пловдив за вече пратената в историята пандемична година. Участват над 100 автори със 170 творби - живопис, графика, скулптура и N - форми, подредени в Зала “2019” на ул.”Гладстон”. Бяха обявени номинираните и наградените за 2020г. Петчленно жури определи за носител на наградата за живопис Бояна Попова, за графика - Крикор Касапян, за скулптура - Свилен Костадинов. Като млад автор е отличена Лора Пармакова.

Носител на годишната Награда на кмета на Пловдив е Женя Бозукова. 
За спасителната сила на изкуството, за надеждата на творците да имат една по-добра и щастлива година говори при откриването председателката на Дружеството Снежана Фурнаджиева. Авторите бяха поздравени от заместник-кмета по култура, археология и туризъм Пламен Панов:
“Надяваме се днешната проява да даде силен тласък на започващата година в културно отношение. Това е и събитие, което ознаменува огромния труд, огромната креативност на всички вас - това, което вие творихте през тежката 2020 г. И трябва да кажа, че именно вашият труд, многото изложби, които се случиха в Пловдив бяха един от ключовете, които ни помагаха да излизаме от тежките времена на пандемия . В моментите, в които бяхме в най-тежко състояние, ние се обръщахме към вас - пловдивските художници за надежда. Винаги съм казвал, че всяка една изложба в нашия град препотвърждава статуса му като град на художниците.”
Обичайната чаша вино беше отложена за посткарантинни дни. Изложбата може да се разгледа до 2 февруари при вход свободен.

 

 

 

България, Пловдив, ул. “Съборна” № 14а, тел.: 032 63 53 22, e-mail: ghgpl1952@gmail.com; www.galleryplovdiv.com
14a, Suborna Str., Plovdiv, Bulgaria, tel.: 032 63 53 22, e-mail: ghgpl1952