Пловдивският окръжен съд призна за виновен шофьор,     причинил по непредпазливост смъртта на мотоциклетист на Асеновградско шосе в близост до КЦМ
Окръжен съд – Пловдив в процедура по съкратено съдебно следствие, проведена непосредствено след разпоредителното заседание,определи на подсъдимия по НОХД №2305/2020 г. Д. И. наказание в размер на 3 години лишаване от свобода, като на основание чл. 66 ал.1 от НК отложи изпълнението на така наложеното наказание за срок от 5 години.
Размерът на наложеното наказание лишаване от свобода е определен след редуцирането му с една трета, съгласно чл. 58а ал.1 вр. чл. 54 от НК, след като подсъдимият призна вината си. Съдебното производство протече без разпит на свидетели и вещи лица.

Подсъдимият Д. И. бе признат за виновен в това, че:
На 9 август 2019 г. на път II-86 километър 200+676 между Пловдив и Асеновград  /в близост до КЦМ/ при управление на моторно превозно средство – лек автомобил „Форд Транзит“, е нарушил правилата за движение по пътищата, управлявал лекия автомобил, без да има необходимата правоспособност за управление на МПС, при което по непредпазливост е причинил смъртта на мотоциклетиста Е. М. и е избягал от местопроизшествието  – престъпление по чл. 343 ал.3 пр. 6 и 7 б. Б вр. ал.1 б. В вр.вр. чл. 342 ал.1 от НК.
Подсъдимият Д. И. бе признат за виновен и за документно престъпление, а именно за участие като помагач на неустановено лице, което е съставило  неистинско свидетелство за управление на МПС на негово име, издадено от Република Турция, за да може да го ползва и да управлява МПС,  въпреки че не притежава необходимата правоспособност – престъпление по чл. 308 ал.2 вр. ал.1 вр. чл. 20 ал.4 вр. ал.1 от НК.

Съдът прие, че на 10 август 2019 г. на път II-86 километър 200+676 между Пловдив и Асеновград  /в близост до КЦМ/ пострадалият Е. М., без да има необходимата правоспособност, управлявал мотоциклет със скорост 135 км/ч на една гума на неосветен участък от пътя в тъмната част на денонощието. Вследствие  на високата скорост загубил управление и паднал на пътното платно. По същото време през пътния участък преминавал управлявания от подсъдимия автомобил „Форд Транзит“. Подсъдимият Д. И. не реагирал на създадената обстановка след падането на мотоциклетиста на пътното платно и преминал през тялото му, въпреки че движещите се преди него автомобили успели да го заобиколят. След удара подсъдимият продължил движението си и се прибрал в дома си.

Присъдата подлежи на протест и обжалване в 15-дневен срок пред Апелативен съд – Пловдив.