Драстично се у евеличил броят  на регистрираните безработни в България  през първата работна седмица на Новата година. Това  отчете Националният статистически институт. От 4 до 10 януари новорегистрираните в бюрата по труда са над 15 700 души.

Ръст на новите безработни имаше в края на ноември и началото на декември, когато дадоха ефект въведените тогава мерки за ограничаване на пандемията и редица бизнеси бяха принудени да спрат или ограничат работа. Тогава новите регистрирани в бюрата по труда бяха над 14 000 души. Първата седмица на тази година обаче бележи нов рекорд, а подобна безработица не е имало от април миналата година, когато беше в сила първата блокада заради КОВИД.

За сравнение, в седмицата между 28 декември и трети януари новите безработни са 1600 души, толкова са и устроените на работа чрез бюрата по труда, а седмицата преди това останалите без работа са 3400.

Започналите работа за периода 4-10 януари пък са пет пъти по-малко -

едва 3346 души. Специализираното наблюдение на НСОИ на пазара на труда заради пандемията се извършва от 3 февруари 2020 година насам. За това време новорегистрираните безработни в цялата страна са малко под 397 000 души, а постъпилите на работа - 240 хиляди.