Посланикът на Кралство Белгия у нас Н.П. Фредерик Морис, президентът на Клуб „Белгия – България – Люксембург“ Кристоф де Мил и членове на управителния съвет на сдружението, връчиха дарение в размер  44 000 лв. на общинската болница „Св. Мина“.

Връчването се състоя на официална церемония в Община Пловдив, при всички необходими противоепидемични мерки в присъствието на кмета на града Здравко Димитров, заместник-кметовете инж. Анести Тимчев и Стефан Стоянов, директора на дирекция „Здравеопазване“ д-р Калин Калинов и управителя на болница „Свети Мина“ проф. Петър Петров. 

„Това дарение е изключително ценно за нас, защото е акт на човешка съпричастност и солидарност в момент, в който целият свят се опитва да се пребори с пандемията. Тези средства са изключително необходими и идват в точния момент, за да подкрепят усилията на Община Пловдив да доизгради и модернизира кислородната система на болницата“, заяви в обръщението си кметът Здравко Димитров. Той допълни,  че  общинската болница е сред първите пловдивски здравни заведения, които се включиха в лечението на пациентите с COVID-19. Почти целият й капацитет е ангажиран с отговорната мисия. Болницата в момента разполага с 90 легла и приема заболели от опасния вирус не само от Пловдив, но и от целия регион. 

 

Дарителската акция беше проведена под мотото „Кислород за Пловдив“ по инициатива на Българо-белгийския бизнес клуб. Това е първото по рода си колективно дарение  на национален бизнес клуб у нас. Събраните средства ще подпомогнат създаването на ефективна система за кислородна терапия на болните. Директорът на болничното заведение проф. Петър Петров благодари за подкрепата, която пристига в точния момент и на точното място. 

  

„В нашия клуб членуват отговорни бизнеси, които живеят с проблемите на обществото. Радвам се, че имахме възможността да открием нашата кауза в Пловдив и бързо мобилизирахме нашите членове да даряват, защото времето и пандемията ни притискат. Дарителската акция продължава, а банковата сметка за набиране на средства за болница „Св. Мина“ остава активна на нашия уебсайт“, заяви Кристоф де Мил, президент на Белгия – България – Люксембург Бизнес Клуб. 

„Наред с неочакваните трудности, породени от пандемията, сме свидетели на небивал дух на солидарност – между хората, но и между страните на Европейския съюз. Белгийската бизнес общност в България винаги е била много активна и с „Кислород за Пловдив“ отново показва не само съпричастност към усилията на здравната система, но и умение да се решават проблеми в движение за постигането на добри резултати", сподели от своя страна Н.П. посланик Фредерик Морис. 


На церемонията присъстваха вдъхновителите на акцията "Кислород за Пловдив" - Филип Схитекате, Кънтри мениджър за "Легия" АД, производител на дизайнерски дамски, детски и мъжки облекла за Caroline Biss Group с 350 души персонал и производствена база в гр. Раковски и Герт Бернард, основател и управител на "Транспорт Груп България", ангажирана с транспортна дейност и превоз на товари в България и цяла Европа и с над 30 години опит в сферата.

 

 

Бизнес клуб „Белгия-България-Люксембург“(BBL) е основан през 2004 г. под патронажа на Посолството на Кралство Белгия в София и от тогава е официална бизнес, социална и културна организация на юридически лица и лица от белгийски, български и люксембургски произход. BBL активно популяризира и подпомага развитието на бизнес отношенията в България между тези три страни. Понастоящем в клуба членуват над 70 компании, сред които едни от най-значимите икономически играчи на пазара като ОББ / KBC Груп, Мелексис, Солвей Соди, Девин / Спадел и др. Членовете на BBL организират и участват в национални и международни форуми, семинари, срещи, симпозиуми, колоквиуми и други бизнес събития. Инициативата Дни на Белгия в България се провежда от 2005 г. и всяка година има различно мото.