По предварителни разчети 14 млн. лв. са необходими за цялостната реконструкция на Рогошко шосе в участъка на Община Пловдив, съобщи кметът Здравко Димитров.

Той заедно с зам.-кмета по строителство Пламен Райчев и кмета на район „Северен“ Стоян Алексиев провериха днес състоянието на шосето, което след зимата бе осеяно с огромни дупки и се наложи по спешност да бъдат закърпени. По думите на кмета пътят не е ремонтиран от миналия век и всяка пролет там, заради интензивния тежкотоварен трафик, се появяват опасни дупки. Пътят не е проектиран за толкова голямо натоварване и затова ние, съвместно с Община Марица, ще кандидатстваме по програмите за свързаност между общините на ЕС, за да се направи цялостна реконструкция и рехабилитация на Рогошко шосе.

„Проектирането му е разделено на два етапа. Първият включва основен ремонт на пътната артерия от моста на Адата до землището на град Пловдив при запазване на габаритите“, обясни Пламен Райчев. Дейностите предвиждат изграждане на ВиК мрежа, ново улично осветление, озеленяване, велоалея и поставяне на нова тротоарна настилка.  Пътят ще бъде проектиран и изграден, така че да отговаря на изискванията за преминаване на интензивен трафик от тежкотоварни камиони.

Кметът Здравко Димитров съобщи също, че през следващия програмен период ще се кандидатства за ремонта на Голямоконарско шосе, което свързва общините Пловдив и „Марица“ и е на обща стойност 43 млн. лв. като в нашата част е 16 млн. лв. Ще се кандидатства и за разширяването на Пещерско шосе, което ни свързва с общините „Родопи“ и Стамболийски.

Пресцентър на Община Пловдив