В рамките на 4 месеца вече ще има асфлатова настилка на пътя Първенец- Лилково, обяви министър-председателят Бойко Борисов, който отиде на един от тежките участъци на трасето, на което асфлат никога не е имало. „Компрометираните места ще ги направим. Машините работят, разширяват габаритете, асфалтират, укрепваме пътя. „Навсякъде, където има компреметирани пътища, работят машини и строители“, каза още министър-председателят като посочи, че температурните амплитуди и бързата смяна на времето се отразяват изключително негативно на старите пътища, добави още той.

 

Министър-председателят Борисов коментира и темата с миграционната вълна, която не се усеща от гражданите, но работата на българските граничари  не е спирала.  „Няма нощ, в която между 80 и 200 нелагални мигранти да не бъдат възпирани да влязат в България по нелегален път“, изтъкна Борисов. „Има КПП-та, където всеки, който бяга от война, може да влезе в България. Но нелегално не е възможно“, добави Борисов и посочи, че българските граничари се справят прекрасно с миграционната вълна, която продължава.

 

Ремонтът на пътя между Първенец и Лилково ще се извършва на етапи. Вече се работи по участъка от с. Бойково до с. Брезовица. Той е в тежък планински терен, в дефилето на р. Първенецка, с малък габарит и без асфалтова настилка. Липсата на отводняване образува дупки и коловози, предизвиква свличане на части от пътното тяло в дерето на реката. Това каза при днешния оглед  премиерът Бойко Борисол. Той беше придружен ит заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

 

Напредва работата и по изграждането на локалните платна на пътя Пловдив - Асеновград. С построяването им ще се осигури безопасен достъп до имотите в близост до трасето, край което непрекъснато се правят нови търговски и индустриални обекти. В платното за Пловдив е положен първият асфалтов пласт от битумизирана баластра. На място работят десет 30-тонни верижни багера и друга тежка техника. В платното за Асеновград се извършват изкопни, земни и насипни работи.

От няколко дни стартирахме и ремонта на Околовръстния път на Пловдив. Индустрията в региона се разви много през последните години и е нужно пътят да бъде разширен и модернизиран. 
Търговете по обществените поръчки са изцяло електронни. Това е начинът за борба с корупцията. Така осигуряваме пълна прозрачност при изразходването на парите на българските данъкоплатци.
 Ремонтираме и пътят Девин-Кричим с много техника и работна сила. Укрепваме и подпорната стена в този участък.

Той коментира и ситауцията с пандемията около COVID-19.

 "Благодарение на нашите медици и на гражданите, които спазват мерките - България е на 15-то място по смъртност и на 26-то по брой заразени в целия ЕС. И всичко това на фона на либералните мерки, които поддържаме у нас. Безценна работа обаче вършат и нашите граничари. Всяка нощ спират между 80 и 200 нелегални мигранти, които се опитват да влязат на територията на страната. Миграционната вълна не е спирала нито за миг, но благодарение на нашите гранични служители българите не я усещат", заяви премиерът.