Миналите събота и неделя поставиха началото на „Месец на детските уикенди в музеите на Пловдив”. Инициативата на Община Пловдив успя да привлече много семейства в пловдивските музейни експозиции, а посетителите се изказаха ласкаво за идеята и споделиха позитивни впечатления от участието си в начинанието.
През този уикенд, както и през всички останали до края на месеца, Регионален исторически музей – Пловдив ще работи с експозиция „Съединение на България от 1885 г.” на пл. „Съединение” и експозиция „Българско Възраждане” на ул. „Цанко Лавренов” от 9.00 до 17.00 часа.

Малчуганите до 7 години посещават обектите ни безплатно, самостоятелно идващите ученици се таксуват с билет от 1.00 лев, входът за бабите, дядовците и техните внучета се таксува с един семеен билет от 3.00 лева, а родители с деца ще могат да разгледат експозициите ни с един семеен билет от 5.00 лева.

Всяко дете ще получи книжка за оцветяване „Българско опълчение”, футляр/хармоника „Първо българско изложение” и по един брой снимка „Спомен от Пловдив”.. Всяко семейство ще получи работна тетрадка, специално разработена за самостоятелно разглеждане на конкретния обект, а в експозиция „Българско Възраждане” децата имат възможност да поискат и комплект карти с изображения на експонати, които трябва да бъдат намерени сред останалите културни ценности.

Посетителите и на двата обекта могат да получат печат в специалната картичка за „Месец на детските уикенди в музеите на Пловдив”, която е налична във всяка от културните институции, включени в инициативата. За децата, които са събрали всичките печати ще има още приятни изненади, приготвени от служителите на Община Пловдив и културните институции под тепетата.

Посещенията в Регионален исторически музей – Пловдив ще се осъществяват при спазване на актуалните противоепидемични мерки за безопасност съгласно заповедите на министъра на здравеопазването.


--