Ежегодната Награда за европейски гражданин на Европейския парламент за 2020 се връчва на актрисата Снежина Петрова и Сдружение „Легал Арт център“ за проекта „Медея“, след успешна номинация, инициирана от Фондация „Пловдив 2019“.

За наградата всяка година от 2008-а насам могат да бъдат номинирани личности с проекти и инициативи в областта на взаимното разбирателство и по-добрата интеграция между гражданите на ЕС, също сътрудничества в областта на културата и ценностите, заложени в Хартата на основните права на Европейския съюз. Екипът на Фондация „Пловдив 2019“ припозна в проекта „Медея“, който бе един от акцентите в програмата на „Пловдив 2019“, израз на именно тези ценности и качества.
Проектът на Снежина Петрова е базиран на едноименната старогръцка драма на Еврипид, но със силен социален фокус и съвременен прочит на поставените в нея общочовешки теми за правото на живот, за избора, предателството, за любовта и отмъщението. Тригодишният проект събра в съвместна работа артисти, деца от различни етноси в Пловдив, студенти от НБУ.  Към него се присъединиха още звезди от ранга на Десислава Шпатова, Георги Гочев, Найо Тицин, Владимир Пенев, Койна Русева и др. Премиерата се състоя на 28 юни 2019 година на сцената на Античен театър – Пловдив. През 2020 актрисата получи специалната награда ИКАР отново за проекта „Медея“.
За Наградата за европейски гражданин могат да бъдат номинирани  граждани, сдружения или организации с проекти в различните области на социалния живот на държавите членки. Наградата, която е специално отличие,  е една от четирите, които всяка година се присъждат от Европейския парламент за високи постижения в областите - правата на човека, киното, младежки проекти и гражданско чувство. "Виждам чрез музика“ на фондация „Музика за България“ е вторият български проект сред 30-те лауреата от 25 страни, спечелили Наградата за европейски гражданин за 2020 г.
Проектът „Медея“ продължи своето развитие и през 2020 г., а за пролетта  на настоящата година са планирани, съобразено с противоепидемичните мерки, три представления в София и работилници за деца.