На парламентарния вот през тази година на 4 април членовете на избирателните комисии ще получат повече пари.  Това съобщи на пресконференция на РИК 16, нейният председател Илиан Иванов. Председателите на комисии ще получат по 105 лева, 95 лева за зам.-председателите и секретарите, членовете ще получат по 80 лева. Към тях ще получат и по 50% от възнагражденията си заради извънредната обстановка в борбата с коронавируса. Освен това им се полагат и бонуси между 15 и 30 лева. Възнаграждението на председател стига  222 лева.

 

8 от 19-те членове на Районната избирателна комисия в Пловдив (РИК 16) са ваксинирани. Всеки от членовете на на РИК и на секционните избирателни комисии (СИК) още може да заяви желание, ще им бъде поставена ваксината на Пфайзер. Това стана ясно на пресконференция на РИК 16, в която председателят й Илиан Иванов обясни какви решения са взети за провеждането на изборите на 4 април.

На пресконференцията стана ясно, че е подбрана ваксина Пфайзер, защото времето меежду първата и втората доза е 21 дни, т.е. ще може да бъде поставена в предизборната кампания.

„Задържаме ваксини на Пфайзер в РЗИ, за да има достатъчно за всички, които желаят да се ваксинират“, увери зам.-шефът на здравната инспекция д-р Аргир Аргиров.

Иначе стана ясно, че в Пловдив СИК-овете са 459, а състава на комисиите е 7 и 9-членен. 7-членни са тези с под 500 избиратели, 9-членни с над 500 избиратели.

В изборния ден пред всяка секция ще има човек, който да мери температурата на избирателите. Ще се спазва дистанция от 1,5 м, ще се прави стриктна дезинфекция на всички повърхности, дори на химикалите. Предвижда се РИК-овете да ползват по две палати в Панаира, за да се осигури пространство. В автобусите, които извозват членовете на секционните комисии, ще се седи през седалка.

„Никога  в България не са провеждани избори в извънредно положение, това е предизвикателство за нас. Ще направим всичко възможно изборния ден да премине нормално“, заяви председателят на РИК 16 Илиан Иванов.